Magyar templombúcsút tartottak Detroitban

Kitekintő – 2010. szeptember 14., kedd | 12:54

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe alkalmából az elmúlt vasárnap, szeptember 12-én hálaadó szentmise keretében emlékeztek a Szent Keresztről nevezett magyar plébániatemplom felszentelésének 85. évfordulójára a „Motor City”-ben, Detroitban.

A szentmise főcelebránsa Francis R. Reiss detroiti segédpüspök volt, akivel együtt misézett a helyi két ferences, Ligeti Angelus prézes és Kiss G. Barnabás plébános. A szentmisén Halmos László Győri miséje hangzott fel a magyar népénekek mellett.

A detroiti magyarság büszke második templomára, amelynek építése Kovács Lajos plébános nevéhez fűződik. A templomot Kohner Henrik temesvári születésű építész tervezte, amelyet 1925. szeptember 20-án Michael Gallagher detroiti püspök szentelt fel.

A szomszédos kanadai városból, Windsorból is részt vettek a szentmisén a Páduai Szent Antal magyar plébánia hívei. A távolabbi Akronból és Clevelandből is jöttek hívek az ünnepre, akik hónapokkal ezelőtt élték át templomaik bezárását.

A magyar közösség idén immár másodszor ünnepelt, hiszen júniusban emlékeztek a plébánia alapításának 105. évfordulójára.

Kiss G. Barnabás OFM/Magyar Kurír