Megáldották a megújult aszófői templomot

Megszentelt élet – 2018. október 19., péntek | 16:17

Mihályi Jeromos perjel, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója áldotta meg október 18-án, Szent Lukács evangélista ünnepén a Veszprém megyei Aszófő kívül teljesen megújult templomát.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A tihanyi bencések 2018 nyarán újították fel az aszófői és a balatonudvari-fövenyesi üdülőtelepi templomot. A felújításért bemutatott hálaadó szentmisét Mihályi Jeromos perjel Gergely Gellért plébánossal és a tihanyi bencés közösség tagjaival együtt mutatta be. Az ünnepi alkalmon részt vett Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlameti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője is, valamint Keller Vendel aszófői és Szabó László balatonudvari polgármester.

Mihály Jeromos prédikációjában Szent Lukács tanúságtételéhez kapcsolódva felhívta a figyelmet az igaz értékek továbbadására, amelyek közül a hit, az öröm és az elköteleződés életbevágó fontosságát emelte ki. „Dolgozzunk elsősorban önmagunkon, hogy közösséget építőkké legyünk – hitbeli és erkölcsi értelemben is” – hangúlyozta, majd hozzátette: „E templom előbb belső, s most külső felújítása mind kevés. Mint építőköveknek, élettel kell megtöltenünk!”

Az ünnepi szentmisét követően a perjel köszönetet mondott Magyarország kormányának és Balatonudvari község önkormányzatának a kapott anyagi támogatásért. Külön kiemelte, hogy Balatonudvari polgármestere és a képviselő-testület minden jó kezdeményezés mellé odaáll: nemcsak a falak építésében segít, hanem a közösség megőrzésében, gyarapításában is.


Kontrát Károly államtitkár beszédében köszönetet mondott a Tihanyi Bencés Apátság közösségének és az aszófői plébánia híveinek a felújításért.

Tihany község plébániája, a balatonfüredi Kerektemplom, valamint az aszófői plébánia és filiális egyházközségei (Balatonszőlős, Balatonudvari, Fövenyes, Örvényes), továbbá Balatonakali lelkipásztori gondozását a Tihanyi Bencés Apátság szerzetesei látják el. A szerzetesközösség és a települések lakóinak, nyaralóinak közös öröme, hogy az elmúlt tíz esztendőben összefogással és a magyar kormány segítségével mindegyik templom esetében lehetőség nyílt jelentős felújítási munkálatokra.

Forrás és fotó: Tihanyi Bencés Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria