Megjelent az Új Ember 2018. december 2-i száma

Kultúra – 2018. november 28., szerda | 19:13

Az Új Ember ez évi 48. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon kezdődik riportunk a piaristák idén tízéves, Boldog Donáti Celesztináról elnevezett nagykanizsai óvodájáról. A közelmúltban Egyiptomban koncertezett a budai Szent Angéla Ferences Gimnázium öregdiák-énekkara. Ennek kapcsán Semjénné Menus Gabriella karvezetővel és a kórus két tagjával, Zsinka Márta és Sirák Blanka 12. osztályos tanulókkal beszélgettünk. Szintén a címoldalon adunk hírt a november 24-én tartott világméretű szentségimádásról, amelyet a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve hirdettek meg, valamint arról is olvashatnak, hogy a Győri Egyházmegye és a Szombathelyi Egyházmegye kispapjai november 24-én ünnepi szentmise keretében öltötték magukra a reverendát a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Tudósítást közlünk a Margitszigeten felállított Szent Margit-szobor megáldásáról is.

A 2. oldalon közöljük a Szentatya tízparancsolatról szóló katekézissorozatának legutóbbi alkalmán elhangzott elmélkedést; Ferenc pápa ezúttal a nyolcadik parancsról beszélt. Kiemelte, hogy nemcsak szavainkkal, hanem tetteinkkel és egész lényünkkel kell az igazságról tanúságot tennünk. Itt olvashatnak arról is, hogy a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) nemzetközi katolikus segélyszervezet november 22-én nyilvánosságra hozott jelentése szerint világszerte mintegy 300 millió keresztény szenved üldözést az ultranacionalizmus és a fundamentalizmus miatt.

A 3. oldalon folytatódik tudósításunk a győri szeminaristák beöltözéséről. Hírt adunk arról is, hogy sajtótájékoztatóval és adományok átadásával indult a Katolikus Karitász „Tárjátok ki szíveteket!” mottóval meghirdetett adventi segélyakciója november 25-én Budapesten.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű, többek között az advent kezdetéhez kapcsolódó biblikus, liturgikus és görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon tudósítást közlünk a Katolikus Karitász Akarom tovább elnevezésű családtámogatási modellprogramjának mezőcsáti zárórendezvényéről; illetve arról, hogy idén is jelentős mennyiségű adománnyal segíti a rászorulókat a 2018-ban létrejöttének 25. évfordulóját ünneplő Béres Alapítvány.

A 6. oldalon folytatódik tudósításunk a margitszigeti szobormegáldásról. Hírt adunk arról is, hogy negyvenéves a pécsi Nagyházas közösség, amelyet Bíró László püspök alapított, aki akkor káplánként szolgált a pécsi székesegyházban. Szintén itt számolunk be arról, hogy Ternyák Csaba egri érsek november 12-én szentmisét mutatott be az Érseki Papnevelő Intézetben továbbképzésen részt vevő kántoroknak; Márfi Gyula veszprémi érsek pedig november 19-én megáldotta a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola felújított épületét.

A 7. oldalon hírt adunk az anyaországi és külhoni magyar püspökök lelkigyakorlatáról; a Krisztus király főünnepének előestéjén szervezett világméretű szentségimádásról; valamint arról, hogy november 24-én megkezdte működését a Romano Maria Radio online adó.

A 8. oldalon folytatódik riportunk a piaristák tíz éve fennálló nagykanizsai óvodájáról, valamint arról is olvashatnak, hogy országos családkongresszust szerveztek november 22. és 24. között Balatonakarattyán Állam és Egyház a családért címmel.

A 9. oldalon folytatódik a Szent Angéla Gimnázium kórusának egyiptomi útját felidéző interjúnk.

A 11. oldalon összefoglalót közlünk arról, hogy november 16. és 18. között hat szeminárium kispályás focicsapata mérte össze tudását az esztergomi Pézsa Tibor Sportcsarnokban. Tudósítást olvashatnak a Hetvenkét Tanítvány mozgalom, a Háló és a 72 óra kompromisszum nélkül közös budapesti lelkinapjáról is, melyen az önkéntesség kultúrája volt a téma.

A 12. oldalon Füzes Ádám, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanára az adventről, a készületről és eszközeiről ír kérdezz-felelek formában.

Mértékadó kulturális mellékletünkben egy korábbi interjú folytatásaként Bács Tamás egyiptológust a thébai magyar misszióról kérdeztük.

Advent idejére ajánljuk Borsodi Henrietta kollégánk írását Imaiskola Pilinszky Jánossal címmel.

Mészáros Ákos a Nézőtér rovatban az Uránia moziban vetített Leány gyöngy fülbevalóval című filmet mutatja be, és ennek nyomán a címben jelzett festmény alkotójáról, Jan Vermeerről is sok mindent megtudunk.

Baranyai Béla az X – A rendszerből törölve című magyar filmet, Ujj Mészáros Károly rendezését méltatja, mely alkotás bevallottan a skandináv krimik világát kívánja felidézni; Paksa Balázs pedig egy másik művet ajánl, az Egy nap című filmet, Szilágyi Zsófia első nagyjátékfilmjét, mely díjat nyert Cannes-ban.

Schmidt Egon a Dinnyési-fertőt járva a káprázatos libavonulásról ír a Természetrajz rovatban.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria