Megjelent az Új Ember 2018. november 4-i száma

Kultúra – 2018. november 2., péntek | 12:02

Az Új Ember ez évi 44. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon Martos Levente Balázsnak, a Győri Hittudományi Főiskola tanárának mindenszentek ünnepéről és hallottak napjáról szóló, személyes hangvételű írását olvashatják. Innen indul interjúnk Jelenits István piarista szerzetessel az ünnep teológiájáról, irodalmi vonatkozásokkal. Tudósítást közlünk arról, hogy teljes körűen felújított temploma újraszentelésével ünnepelte millenniumát a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor szerzetesközössége október 20-án. Az eseményen részt vett a rend prímás apátja mellett számos európai monostor elöljárója is. Hírt adunk arról, hogy a húszéves nagykanizsai Antióchia kétnapos hétvégéjén Varga László kaposvári megyéspüspök volt a díszvendég, előadást tartott, szentmisét celebrált. Hírt adunk arról is, hogy újabb világméretű szentségimádást szerveznek Krisztus Király főünnepének előestéjén, november 24-én a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve.

A 2. oldalon Ferenc pápa korábbi beszédét közöljük. 2015. november 1-jén, mindenszentek ünnepének délutánján a Szentatya Róma legrégebbi köztemetőjében, a Verano temetőben mutatott be szentmisét az elhunytakért. Homíliáját az idei évhez hasonlóan a B liturgikus évben előírt perikópák alapján mondta.

Ezen az oldalon olvashatják összefoglalónkat arról, hogy Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök angol nyelvű szentmisét mutatott be a budapest-gazdagréti Szent Angyalok-templomban. A hazánkban tanuló üldözött keresztények tanévnyitóján Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára díszokleveleket adott át.

A 3. oldalon folytatódik Martos Levente Balázsnak, a Győri Hittudományi Főiskola tanárának mindenszentek ünnepéről és hallottak napjáról szóló írása. Ezen az oldalon olvashatják szerkesztő kollégánk meséjét, melyet születésnapjára írt egy meseíró kislánynak, aki nem írhatta meg meséjét a templomáról az Új Ember–Magyar Kurír pályázatára.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű biblikus, liturgikus és görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon folytatódik tudósításunk a bakonybéli bencés közösség templomszentelési ünnepéről, s emellett arról is beszámolunk, hogy modellintézményként működik tovább a piaristák gödi iskolája.

A 6. oldalon olvashatnak az újabb világméretű szentségimádásról, a Boldogasszony Iskolanővérek tanintézményeiben működő diákönkormányzatok tagjainak budapesti találkozójáról, valamint a romapasztorációs lelkipásztori munkatársak Boldog Ceferino Intézetben folyó képzéséről.

A 7. oldalon hírt adunk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálata konferenciájáról, amelyet Esztergomban tartottak meg 1 plusz 1 misszió címmel. A tanácskozás a külföldi magyarok vallási-erkölcsi nevelésének erősítését, támogatását igyekezett elősegíteni. Arról is olvashatnak, hogy magyar fiatalokat szenteltek diakónussá Rómában, újabb öt évre kapott szentszéki akkreditációt a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola, illetve Szent Vendelre emlékeztek Göllén.

A Család oldalon folytatódik a riportunk a húszéves nagykanizsai Antióchia kétnapos hétvégéjéről, ahol Varga László kaposvári püspök volt a díszvendég. Ezen az oldalon arról is írunk, hogy alapításának 20. évfordulóját ünnepelte az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda. Az október 15- én tartott jubileumi ünnepségen Udvardy György pécsi megyéspüspök megáldotta a máriagyűdi kegyszobor másolatát, melyet az intézményben helyeztek el.

A 9. oldalon folytatódik interjúnk Jelenits István piarista szerzetessel.

A 11. oldalon arról adunk hírt, hogy egyházmegyei eucharisztikus lelkinapot tartottak Orosházán, valamint arról, hogy a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban működő karitászcsoport negyed évszázaddal ezelőtt kezdhette újra karitatív szolgálatát.

A 12. oldalon Beran Ferenc atya ünnepi gondolatait olvashatják Örök életre nyíló kapu címmel, és arról is olvashatnak, hogy annak idején Szent Pio atya imádság közben egy a tisztítótűzből érkezett férfival találkozott.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünkben Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékának a kaposvári Csiky Gergely Színházban megtartott előadásáról ír Lőrincz Sándor.

Stefan Zweig 1915-ben, az I. világháború idején írt, Jeremiás prófétáról szóló drámáját, a Békét! Bodnár Dániel mutatja be az Újraolvasva rovatban.

Petrőczi Éva gyóni, dabasi kúriákról, valamint Erdély történelmi kincseiről ír, Kondorosy Szabolcs pedig Puskás Lajosról, a kolozsvári piarista gimnázium cserkészparancsnokáról, akit 1947-ben ítélet nélkül deportálták, sokadmagával együtt. A tanár-cserkészparancsnok börtönnaplóját az Országút Társulat adta ki.

A Nézőpont rovatban Hajnal Gergely elemzi Az első ember című filmet, amely nemrég került a mozik műsorára. 1969. július 20-án Neil Armstrong a Hold felszínére lépett. Az emberiség egyik páratlan eseményére az egyén küzdelmén át látunk rá a film segítségével.

A Fórum rovatban Beer Miklós váci püspök Most már látom című új könyvéből olvashatnak részleteket.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria