Megjelent az Új Ember 2018. október 28-i száma

Kultúra – 2018. október 26., péntek | 10:01

Az Új Ember ez évi 43. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon adunk hírt egy kezdeményezésről, amely Venezuelából, 2005-ben indult, s az a célja, hogy egy adott napon világszerte egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért a világ békéjéért és egységéért. A szolnok-belvárosi Szentháromság-templomban a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium alsó és felső tagozatának tanulói vettek részt az imában, valamint a város önkormányzati iskolájából azok a hittanosok, akiknek éppen ebben az időpontban lett volna hittanórájuk. Mintegy 550 gyermek gyűlt össze.

Itt kezdődik interjúnk a Simon házaspárral, a Házas Hétvége magyarországi közösségének vezetőivel. A beszélgetés abból az alkalomból készült, hogy az esztergomi Adalbertinumban tartotta ülését a Házas Hétvége lelkiségi mozgalom európai tanácsa október 6. és 8. között.

A címoldalon hírt adunk arról is, hogy a Fatimai Szűz első hazai kegyhelyén, Alsószentivánon Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök tartott ünnepi szentmisét, és külön áldásban részesítette a nagyszülőket. Itt kezdődik összefoglalónk a Parlamentben magyar–lengyel szervezésben megrendezett konferenciáról, amelynek keretében Szent II. János Pálra emlékeztek.

A 2. oldalon Ferenc pápa tízparancsolatról szóló katekézissorozatának közlését folytatjuk. Ezúttal a „Ne ölj!” parancsolatról elmélkedett a Szentatya.

Hírösszefoglalónkban arról olvashatnak, hogy a konstantinápolyi ortodox szinódus október 11-én megújította az Ukrán Ortodox Egyháznak az Orosz Ortodox Egyháztól való különválására vonatkozó korábbi támogató állásfoglalását.

A 3. oldalon folytatódik írásunk a gyermekek rózsafüzér imádságáról, valamint tudósítást közlünk arról, hogy imaestet tartottak a tiszta szerelemért a Nyolc Boldogság Közösség és az Országos Lelkipásztori Intézet szervezésében. Október 17-én a budapesti Örökimádás-templomban Bíró László püspök mondott szentmisét, és fiatalok tanúságtételeit hallgathatták a jelenlévők.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű biblikus, liturgikus és görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Az 5. oldalon hírt adunk arról, hogy Szent II. János Pálra emlékeztek Debrecenben, életvédő konferenciát rendeztek Pócspetriben, és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében állandó diakónusok találkozóját tartották Leányfalun.

A 6. és a 7. oldalon olvashatják részletes összefoglalónkat a Parlamentben megtartott lengyel–magyar konferenciáról, amelynek keretében Szent II. János Pál pápára emlékeztek.

A Család oldalon folytatódik tudósításunk az alsószentiváni kegyhelyen megtartott zarándoklatról, amelyet Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök vezetett. Beszámolót olvashatnak a Boldog Brenner János nyomában mottóval megrendezett szombathelyi egyházmegyei zarándoklatról is, amelyet az esztergomi szeminárium papnövendékei és elöljárói számára szerveztek október 12. és 14. között.

A 9. oldalon folytatódik interjúnk a Simon házaspárral, a Házas Hétvége magyarországi közösségének vezetőivel.

A 11. oldalon arról írunk, hogy a Magyar Kurír kiadásában megjelent Klaus von Stosch Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések című kötete. A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes és Szőke Péter, a hazai Sant’Egidio közösség vezetője mutatta be a szerző jelenlétében október 15-én, a budapesti D18 könyvesboltban.

Itt adjuk közre beszámolónkat arról, hogy Mozart Requiemjét adták elő a szombathelyi székesegyházban.

A 12. oldalon többek közt a Forma–1-versenyzők plébánosának is nevezett Sergio Mantovaniról olvashatnak, aki a közelmúltban hunyt el kilencvenkét évesen.

Mértékadó kulturális mellékletünkben a szeptemberben újra megnyílt Ráth György Múzeumba kalauzolja olvasóinkat Mészáros Ákos. Ráth György 1901-ben vásárolta meg a Városligeti fasorban található épületet, amit feleségével együtt műtárgyakkal rendezett be. Az új tulajdonos nemcsak tehetős műgyűjtő volt, hanem az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója is.

A Látószög rovatban Juan Gyenes, az optimizmus és a szépség fotográfusa címmel a Kaposvárról induló Gyenes János munkásságát mutatja be Lőrincz Sándor.

Bodnár Dániel DVD-ajánlójában az 1983-ban készült Bíbor és fekete című nagy sikerű amerikai–angol–olasz filmdrámát elemzi, majd a huszonöt évvel ezelőtt elhunyt Federico Fellinire emlékezik az A hold hangjai című olasz–francia film felelevenítésével.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban az októberi „nyárban” fürdőző Apajpusztára vezeti el olvasóinkat.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria