Megjelent az Új Ember 2022. január 9-i száma

Kultúra – 2022. január 5., szerda | 20:15

Az Új Ember idei második számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A házastársatoknak szüksége van a mosolyotokra – ezzel a címmel jelentettük meg lapunkban Ferenc pápa levelét, amelyet a Szent Család ünnepe alkalmából, 2021. december 26-án küldött a házaspároknak az Amoris laetitia-családév alkalmából. A családév idén június 26-án ér véget a családok tizedik világtalálkozójával Rómában.

Nagyinterjút olvashatnak a Ferences Világi Rend tavaly november 17-én újraválasztott miniszter generálisával, Kauser Tiborral, aki hét éve tölti be a világszerte kétszázezer tagot számláló közösségben ezt a legfelsőbb pozíciót. A háromgyermekes édesapát, építészt a piliscsabai otthona melletti műtermében kerestük fel.

Több cikk segítségével adunk kitekintést a nagyvilág eseményeire, többek között megemlékezünk a karácsonykor elhunyt Desmond Tutu anglikán érsekről, az apartheid elleni harc és a kiengesztelődés hőséről, akit a pápa Fratelli tutti kezdetű enciklikájában is felidézett azok között, akik inspirálták az egyetemes testvériségről szóló elmélkedését.

„Krisztus alakjának megformálása tiszteletet ébreszt és az alázatot építi bennem. Szeretettel igyekszem kézbe venni a félkész tárgyakat. Azt szeretném, hogy a munka során olyan szépség bontakozzon ki töredékes mivoltukból, ami másokat megtart az imádságban. A szent tárgyak szerepe az életünkben elsődlegesen az, hogy emlékeztessenek minket: Krisztus tanítványai, Isten gyermekei vagyunk. Ehhez csak a legnagyobb tisztelettel szabad közelíteni” – így vall fémműves munkájáról Vásárhelyi Anzelm OSB a vele készült interjúban. A szerzetes Bakonybél kolostori világába vezeti be olvasóinkat.

*

A Mértékadó kulturális mellékletben Mészáros Ákos ír Az Idilltől a végzetig – 200 éve született Molnár József című kiállításról, amely február 27-ig tekinthető meg a Nemzeti Galériában. A tárlatismertetőből megtudhatják, hogy A Pompeji pusztulása (1876) című monumentális munkát, az alkotó főművét 1878 óta nem állították ki, s most megtekinthető.

Bodnár Dániel a Sinkó Veronika festő- és grafikusművész, könyvillusztrátor, napjaink képzőművészete kiemelkedő, sokoldalú alakja életéről és munkásságáról szóló díszes albumot mutatja be. A könyv szerzője a neves művészettörténész, Prokopp Mária, a kötet az Ars Sacra Kft. gondozásában jelent meg.

A továbbiakban pedig többek között a Mértékadó rendszeres szerzője, Petrőczi Éva Könyörgés, márciusi hóban címmel összegyűjtött verseiről olvashatnak recenziót. A kötet a Fekete Sas Kiadónál jelent meg.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria