Megjelent az Új Ember 2022. március 13-i száma

Kultúra – 2022. március 9., szerda | 20:08

Az Új Ember idei tizenegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az orosz–ukrán háborúval és a menekültek befogadásával kapcsolatban több cikket is olvashatnak lapunkban.

Isten mégis megsegít minket címmel tudósítást közlünk a háború idején tevékeny Katolikus Karitász munkájáról, többek közt a menekültek fogadásáról Barabáson, valamint arról, hogy Gyenes Csaba tiszaszigeti plébános az ukrán határhoz látogatott csapatával, hogy a menekülteknek, gyerekeknek és segítőiknek naponta ezerszámra kedveskedjen palacsintával.

Egy másik riportunkban megismerkedhetnek Baranyi Editettel, aki a háború kitörése után azonnal cselekedett: a Fejér megyei Száron található kis vendégházába befogadott két Kárpátaljáról elmenekült magyar családot. Gondoskodik arról is, hogy munkát, albérletet találjanak hosszú távra.

Morva Dorottyával, a budapesti Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola iskolapszichológusával arról beszélgettünk, milyen hatással van a gyerekekre a háborús helyzet.

„Életkornak megfelelő, valós tájékoztatást kell adnunk a gyerekeknek. Ha nem valós, vagy túl absztrakt információkat kapnak, a hiányzó részek helyét a fantázia fogja kitölteni, ami sokszor még a valóságnál is sokkal ijesztőbb lehet” – mondja a pszichológus.

„Te mit teszel a magad helyén?” – ezzel a kérdéssel indítja nagyböjti gondolatait Uzsalyné Pécsi Rita a belső csendről, a felelősségről.

A Mértékadó kulturális mellékletben Pallós Tamás interjúját olvashatják Nagy Kálmánnal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat zenei missziójáról. 

Az ország legszegényebb településein élő, nehéz helyzetből induló, a zenére nyitott roma fiatalokból verbuvált Máltai Szimfónia immár második alkalommal adott koncertet az Óbudai Danubia Zenekarral.

Riportot közlünk a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház felújításával kapcsolatban. „A fémcsöves-deszkapallós állványokon fiatal festőket, művészeket látni, akik serényen dolgoznak az azelőtt festetlen falakon”.

Az alkotómunka, a művészi tervezés és kivitelezés Seres Tamás festőművész-restaurátor elképzelései szerint készül.

A Nézőpont rovatban Baranyai Béla a Lélekcsonkítók című jegyzetében erkölcsi szempontból vonja meg napjaink Netflixes filmjeinek mérlegét.

Mint írja, „Manapság sok bírálat éri a Netflix streaming szolgáltatót azért, mert filmjeiben, sorozataiban olyan gondolatok, trendek jelennek meg, amelyekkel nemcsak egy keresztény, de egy magát normálisnak nevező néző sem tud azonosulni. Mindez persze nem minden műsorra igaz, már csak azért sem, mert egy-egy negatív jelenség bemutatása is lehet tanulságos. Az utóbbi időben több olyan produkció is bekerült a kínálatba, amelynek középpontjában a hazugság, a csalás, a megtévesztés áll. Ha sorra nézzük e filmeket, biztos, hogy nehezen ocsúdunk fel a döbbenet okozta kábulatból.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria