Megjelent az Új Ember 2022. március 27-i száma

Kultúra – 2022. március 23., szerda | 19:00

Az Új Ember idei tizenharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Híreink, riportjaink mostani számunkban is jelentős részben az orosz–ukrán háborúval és a menekültek befogadásával kapcsolatosak.

A Katolikus Karitász a háború első percétől kezdve segíti a menekülteket, tevékenységünkről folyamatosan közlünk riportokat, így a mostani lapunkban is. Beszámolunk mindarról, amiről lapzártánkig értesülünk.

„Rengetegen vannak, menekültek, önkéntesek, segítők, adományozók, a pulton és a háttérben is konzervek, édességek, ásványvizek, tisztítószerek. Mindenki tevékenykedik, minden mozgásban van” – írja Bodnár Dániel újságíró kollégánk, aki a menekültekről és az őket segítőkről írta meg személyes élményeit.

A témával kapcsolatban Leleményes szeretettel a menekültekért címmel interjút közlünk Spányi Antallal, a Katolikus Karitász elnökével.

Ferenc pápa 2022. március 11-én Fekete Szabolcs Benedeket, a Szombathelyi Egyházmegye irodaigazgatóját, a szombathely-szőlősi Jézus Szíve-plébánia plébánosát basti címzetes püspökké és a Szombathelyi Egyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A nemzeti ünnepet követően a püspökségen beszélgettünk vele, ezáltal olvasóink közelebbről is megismerhetik őt, küldetését, szellemiségét.

Paptársai, munkatársai és tanítványai körében könyvbemutatóval ünnepelte március 11-én 70. születésnapját Dolhai Lajos professzor, az Egri Hittudományi Főiskola rektora. 1981 óta tanít az Egri Érseki Papnevelő Intézetben és a Hittudományi Főiskolán (EGHF), ez idő alatt 306 katolikus papot tanított és nevelt, akik jelenleg az Egri, a Váci vagy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében és a határon túl látják el szolgálatukat. Lapunk is köszönti a hetvenéves professzort.

Tudósítást olvashatnak továbbá arról, hogy A szerzetesek hangja – egy szinodális egyházért címmel rendezték meg a tavaszi Sapientia-napot március 19-én Budapesten, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Az esemény egyik előadója Nathalie Becquart XMCJ, a 2023-ban sorra kerülő püspöki szinódus altitkára volt.

A Mértékadó kulturális mellékletben Pallós Tamás írását olvashatják a felújított Operaházról. A zenepalota teljes körű – építészeti, képző- és iparművészeti, akusztikai, színháztechnikai – rekonstrukciójának fázisait 2019 ősze óta az Operaláz – Az Operaház titkai és újjászületése címen futó dokumentumfilm-sorozatban láttatta a vezető tervező, a most már Kossuth-díjas Zoboki Gábor.

Az elmúlt hetekben számtalan interjú, képriport, szakmai beszámoló készült a dalszínházról, az Újranyitógálát – amelyen a hazai közreműködők mellett fellépő Plácido Domingo Berlioztól, Brahmstól és ifj. Johann Strausstól magyar témájú örökzöldeket, biztos sikerű „ráadásszámokat” dirigált – a televízió élőben közvetítette.

Beszélgetést olvashatnak Greguss Sándor költővel, hívő tanúságtevővel, akinek a közelmúltban két kötete is megjelent: a Hang szól fentről önéletírás, elmélkedés, A hazaút talán pedig régi és új verseit tartalmazza.

Mészáros Ákos Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár kódexei című kiállítást és a kódexkatalógust ajánlja az érdeklődő közönségnek. A tárlat március 31-ig tart nyitva Esztergomban, a Pázmány Péter utca 2. szám alatt.

Schmidt Egon pedig a farkasréti tavaszról ír a Természetrajz rovatban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria