Megjelent a Vigilia decemberi száma

Kultúra – 2015. december 6., vasárnap | 13:02

A Vigilia ez évi tizenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Decemberi számukban a Vigilia szerkesztősége immár hagyományosan közös meditációra hívott írókat és költőket, művészeket és tudósokat, a hazai kulturális élet néhány jeles személyiségét. Idei körkérdésük témája az irgalmasság: „Az Ön számára mit jelent az irgalmasság, Isten és/vagy az ember irgalmassága? Megtapasztalható-e napjainkban, és ha igen, akkor milyen formában? Hogyan gyakorolhatjuk felebarátainkkal és önmagunkkal szemben? Mi a kapcsolat irgalmasság, testvériesség és szolidaritás között?” – kapcsolódva ahhoz, hogy Ferenc pápa a most induló esztendőt az irgalmasság évének nyilvánította. Lukács László főszerkesztő Legyetek irgalmasok! című vezércikke vezeti be az összeállítást, majd Bacsó Béla, Bartók Tibor, Beer Miklós, Dér András, Ferge Zsuzsa, Győrffy Ákos, Horányi Özséb, Kenyeres Zoltán, Maróth Miklós, Martos Levente Balázs, Máté-Tóth András, Máthé Andrea, Orosz Atanáz, Pomogáts Béla, Rónay László, Sárkány Péter, Székely János, Takács Zsuzsa, Vasadi Péter, Villányi László, Vörös István és Zalán Tibor körkérdésre adott válaszait olvashatjuk.

Fejérdy Judit kismarosi ciszterci nővér A Teremtőtől Jézus Krisztus embersége által az Atyához című karácsonyi elmélkedésében elsősorban Clairvaux-i Szent Bernát tanítására támaszkodva ír karácsony misztériumáról, hangsúlyozva, hogy e misztérium és Jézus Krisztus valóságos jelenléte mit sem ér, „ha nem születik meg bennünk is az élet, az isteni élet Jézus Krisztus által. Valamiképpen nekünk is Betlehemmé kell válnunk, hogy befogadhassuk a bennünk is újra és újra megszületni vágyó Igét. Hogyan? Úgy, ha engedjük, hogy ez az isteni fény, mely Betlehem fényében ragyogott fel számunkra, bevilágítsa egész életünket.”

A folyóirat szépirodalmi részében többek között Jász Attila, Halmai Tamás és Murányi Zita verseit, Marie Luise Kaschnitz Ádám és Éva című elbeszélését, valamint Szabó Ferenc jezsuita atya Georg Trakl költészetének bibliai motívumait elemző esszéjét olvashatjuk. A Mai meditációk rovat Aszalós János Isten szeretete és szenvedése című elmélkedését közli, a Kritika rovatban pedig Horváth Géza ismerteti Rainer Maria Rilke levelezésének Báthori Csaba fordításában megjelent négykötetes válogatását.

Vigilia Szerkesztősége / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria