Megjelent a Vigilia júliusi száma

Kultúra – 2017. július 9., vasárnap | 15:00

A Vigilia ez évi hetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A Német Egyházi Napok című vezércikkében Lukács László főszerkesztő a Protestáns Egyházi Napokra (Kirchentag) és a Katolikus Nagygyűlésekre (Katholikentag) hívja fel a figyelmet, amelyek célja „főleg az, hogy az elkötelezett hívők közösen ünnepeljék hitüket és elmélyüljenek benne. Másrészt pedig felhívják a figyelmet a keresztények társadalmi felelősségére. Lássák meg, milyen módon tudnak részt venni a társadalom alakításában, a napjainkat szorongató bajok orvoslásában.” Írása végén emlékeztet rá: „Megindult az előkészület a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. (…) Alkalom ez a belső megújulásra, a hívő közösségek megerősödésére és a kívülállók megszólítására, társadalmi felelősségünk tudatosítására. Három éves lelkigyakorlat kezdődhet.”

A Lelkiségi irodalom napjainkban című tematikus összeállítás három tanulmányt foglal magába: Tornya Erika: A posztmodern spiritualitás keresztény képviselői címmel Henri Nouwen, Anselm Grün és Richard Rohr munkásságát ismerteti, Thorday Attila: Roger testvér lelkisége címmel ír a Taizéi Közösség alapítójáról, Patsch Ferenc pedig Keresztény meditácíó? című írásában szempontokat nyújt a keleti imamódszerek katolikus teológiai értékeléséhez.

A lap szépirodalmi részében Demény Péter, Halmai Tamás és Filip Tamás versei mellett Szilasi László és Horváth Viktor készülő regényeinek egy-egy részletét, továbbá Szalagyi Csilla: „Nemsokára már tréfált vele Brahms”. Takács Zsuzsa zeneleírásai című tanulmányát olvashatjuk.

A Vigilia beszélgetése rovatba Cseke-Horányi Anna készített interjút Molnár Piroska színművésznővel. A Mai meditációk rovat Fabiny Tamás: A kereszténység nyilvános képviselete című írását közli.

A Kritika rovatban Harkai Vass Éva mutatja be Tóth Krisztina Világadapter című verseskötetét. A Szemle rovatban többek között Király István: Napló 1956–1989, Böjte Csaba: A szabadság rabságában, Jean Vanier: Az élet nagy kérdései, Őrsy László: Életerős zsinat és Kun Árpád: Megint hazavárunk című könyvéről olvashatunk ismertetéseket.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria