Megjelent a Vigilia májusi száma

Kultúra – 2017. május 7., vasárnap | 16:00

A Vigilia ez évi ötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Az iskola oktatva nevel és nevelve oktat. A katolikus iskola ezt az Evangélium szellemében teszi: evangelizálva nevel, mégpedig közösségben. Mikroklímája olyan közeget teremthet, amelyben a tanulók (és tanáraik!) nemcsak megtanulhatják a jézusi szeretet parancsát, de azt a mindennapokban életre is válthatják: az egymás iránti tiszteletben, figyelemben, segítőkészségben, együttműködésben, konfliktusok megoldásban, megbocsátásban, nagylelkűségben” – írja Lukács László főszerkesztő a Jövőnk a tét című vezércikkében.

A vezércikk egyúttal bevezető Az egyházi iskolákról című tematikus összeállításához, amelyben Ternyák Csaba: A katolikus közoktatási intézményrendszer bővülése, Korzenszky Richárd: Új korszak az egyházi oktatásban, Juhász Ferenc: A katolikus iskola szereplői és szerepe, továbbá Pusztai Gabriella – Török Balázs: Egyházi fenntartású iskolák című tanulmányait olvashatjuk.

A lap szépirodalmi részének élén Takács Zsuzsa és Jász Attila versei szerepelnek, Pion István: Köszönöm a segédigéket és Simon Márton: A megfogalmazás nehéz mámora (közelítési kísérlet valamihez, ami van) címmel Esterházy Péterről ír, Darvasi Ferenc Orbán Ottó 1989 júliusában Mándy Ivánnak küldött levelét adja közre, Kiss Szemán Róbert pedig A katolikus irodalom traumái és kanonikus törekvései címmel közöl tanulmányt.

A Vigilia beszélgetése rovatba Lukács László készített interjút az egyházi iskolákról Komáromi Máriával (a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola első hitoktatója, az alapító tantestület tagja), Kőrösiné dr. Merkl Hildával (a budakeszi Prohászka Gimnázium egyik alapítója, 1997 és 2012 között igazgatója), Fülöp Ernővel (a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Hivatal irodaigazgatója) és Gulyás Zsolttal (katolikus pap, „A kommunikáció mindennapi nehézségei és ezek keresztény megoldási lehetőségei” elnevezésű tréning egyik vezetője).

A Kritika rovatban Szalagyi Csilla Kántor Péter: Egy kötéltáncos feljegyzéseiből című könyvét mutatja be. A Szemle rovatban többek között Kránitz Mihály: Emlékezés és egységkeresés a reformáció 500. évfordulóján, Daniel Arasse: Leonardo. A világ ritmusa, Pomogáts Béla: Erdélyi műhely – Budapesten, valamint A boldog költő. Harsányi Lajos Önarcképe és válogatott versei című könyvekről olvashatunk ismertetéseket.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria