Megjelent a Vigilia májusi száma

Kultúra – 2018. május 6., vasárnap | 17:48

A Vigilia ez évi ötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Irgalmasság Örömhíre című vezércikkében Lukács László főszerkesztő a péteri szolgálatát öt éve megkezdő Ferenc pápáról ír, aki „rendíthetetlenül bízik Isten irgalmas szeretetében, és útitársul hív mindenkit Krisztus követésében, az Evangélium örömében”.

A Modernek és klasszikusok az irodalomtanításban című tematikus összeállításban Gloviczki Zoltán Az olvasás reneszánsza, Fűzfa Balázs Az olvasás világértés, Komálovics Zoltán Mindannyian indiánok voltunk, Szilágyi Zsófia Lassan, tűnődve és Bartusz-Dobosi László Legere necesse est című tanulmányait olvashatjuk. A Vigilia beszélgetése rovatba Lázár Kovács Ákos készített interjút Gereben Ferenc olvasásszociológussal.

A lap szépirodalmi részében a tavaly novemberben elhunyt Vasadi Péterre emlékező írások szerepelnek: Fenyvesi Félix Lajos és Vörös István versei, Rónay László: Beérkezés. Töredék Vasadi Péterről, Báthori Csaba: Sorsáthallás némaság idején. Vasadi Péter Tegyük föl című verséről és Halmai Tamás: Az éneklő fiók. Vasadi Péter és a zene című esszéi.

Az Egyház a világban rovatban Gavin D’Costa Az ígéret földjének nyomában. A cionizmus és az egyház, a Mai meditációk rovatban pedig Máthé Andrea Hogy állunk (meg)? Antony Gormley szobrairól című írása olvasható.

A Kritika rovatban Mohai V. Lajos elemzi Báthori Csaba: Melankólia című verseskötetét, míg a Szemle rovatban Inga Žolude: Legyen vigasz; Lukácsy András: Világjáték, Fűzfa Balázs: Kifelé a ködből. Írások Ottlik Géza műveiről, Tar Sándor: Tájékoztató, Berényi Márk: Dante etikája, Kovács Zoltán: Íme, az Úr szolgálóleánya. Teológiatörténeti, szisztematikus és gyakorlati áttekintés a mariológia tanulmányozásához, Baán István: „Uram, Tehozzád kiáltok!” Kis könyv a bizánci liturgiáról, Baba Schwartz: Májusi cserebogár és a Csokifalók. Kortárs cseh drámák című könyvekről találunk recenziókat.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria