Megjelent a Vigilia márciusi száma

Kultúra – 2018. március 4., vasárnap | 17:00

A Vigilia ez évi harmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Méltóságunk című vezércikkében Lukács László főszerkesztő arról a korunkra általánossá vált felismerésről ír, hogy az emberi méltóság sérthetetlen, és hangsúlyozza: „Az egyház az egész emberiség és minden ember sorsáért emel szót. Minden egyes ember Isten képmása, méltósága feltétlen és sérthetetlen, hiszen az Ő teremtő akaratából született, tőle kapta páratlan élethivatását. A humánus emberségben is meglévő szolidaritás, a rászorulóknak való segítségnyújtás kötelességét pedig az irgalmas szeretet krisztusi parancsa teszi alaptörvénnyé.”

Az olvasás művészete című tematikus összeállításban Martos Levente Balázs Cum legente crescunt… címmel arról ír, hogy a Biblia egyes részeiben hogyan érhető tetten a hagyományok újraolvasása, Fabiny Tibor A bölcsességi bibliaolvasás evangélikus hagyományáról és az új törekvésekről értekezik, Szeiler Zsolt: A Bölcsesség előterében című tanulmányában pedig Szentviktori Hugó olvasásról alkotott elgondolásait elemzi.

A lap szépirodalmi részében többek között Zalán Tibor, Bertók László, Petrőczi Éva és Halmai Tamás verseit, Patrick Leigh Fermor és Lőrincz Teréz prózáit, valamint Balázs Katalin „Amit nem lehet se elviselni, se ki mondani”. A tanúsítás problematikája Borbély Szilárd legendáiban című tanulmányát olvashatjuk.

A Múltunk és jelenünk rovatban Rónay László Az erős nemzet utópiája. Morzsák Klebelsberg Kunóról című írása szerepel, a Szép/Művészet rovatban Kovalovszky Márta Nem rombol – épít címmel Maurer Dóráról ír, a Vigilia beszélgetése rovatban pedig Enyedi Ildikóval olvashatunk interjút.

A Kritika rovatban Visky András Nevezd csak szeretetnek című új kötetét Molnár Illés; Kántor Péter Valahol itt című verseskötetét Szalagyi Csilla elemzi. A Szemle rovatban Vörös István: Thomas Mann kabátja; Tomaji Attila: Saját sors; Órigenész: Kommentár János evangéliumához; Jean-Pierre Torrell OP: A katolikus teológia; Forgó András: Egyház – rendiség – politikai kultúra; Az életével beszélő ember. Ivó testvér emlékezete és Vincenzo Paglia: Nővérünk, a halál. Az élet és a halál méltósága című könyvekről találunk ismertetéseket.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria