Megkezdődik a mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhely felújítása

Megszentelt élet – 2013. október 3., csütörtök | 10:46

Magyarország kormánya 2012 augusztusában közel 2,5 milliárd forint uniós pályázati pénzt ítélt meg a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely fejlesztésére. A Confector Mérnök Iroda Kft, amely a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatot megnyerte, október elején kezdi meg az újjáépítési munkálatokat.

Szent Ferenc halálát, tranzitusát október 3-án 17 órakor ünnepelik a szentkúti ferencesek. Ekkor kerül sor a Mátraverebély-Szentkúton található Nemzeti Kegyhely alapkövének ünnepélyes elhelyezésére. Az ünnepségen részt vesz és beszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – tájékoztatta szerkesztőségünket a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, szeptember 29-én, a 11 órakor kezdődő szentmise után rövid szertartást követően bezárták a bazilikát. A Magyarok Nagyasszonya-búcsút október 6-án még az eredeti helyen tartják, csak a templom nem lesz látogatható. A kegyszobrot október 14-én a budapesti Szent István-bazilikába szállítják, ahol a szentkúti munkálatok idején is leróhatják a hívek tiszteletüket, és október 23-tól szerda esténként szentkúti imaesteket tartanak.

Ha az építkezés a tervezett ütemben halad, a kegytemplomban ádvent első vasárnapjától ismét tartanak szentmiséket. A kegyhely az építkezés idején is megközelíthető, s bár a munkaterületet lezárják, a vízvételt a szent kútból biztosítják.

Magyar Kurír
(bh)

Kapcsolódó fotógaléria