Megnyitják a turisták előtt a Castel Gandolfó-i pápai palota kertjeit

Kultúra – 2014. január 15., szerda | 10:30

Látogathatók lesznek a Castel Gandolfó-i pápai palotákat övező kertek, amelyekben majdnem négy évszázadon át csak az egyházfők és vendégeik sétálhattak.

A kertek megnyitásának dátuma még nem ismert, de az olasz és külföldi utazási irodák már szervezik a csoportokat - írta a panorama.it hírportál, amely elsőként értesült a Vatikán döntéséről. A pápai villákért felelős Osvaldo Gianoli megerősítette, hogy a Castel Gandolfó-i kertek megnyitásán dolgozik.

A Rómától húsz kilométerre levő Castel Gandolfo pápai palotáinak kapui eddig zárva voltak a látogatók előtt. Az Albanói-tóra néző palotában ugyanis eddig a pápák laktak.

Elsőként VIII. Orbán pápa nyaralóhelye volt, aki rögtön a palota megépítésének éveiben (1623-1629) költözött Castel Gandolfóba. A rezidencia a pápai állam 1870-es bukása után elhagyatottan állt, de az 1929-es olasz-vatikáni államközi szerződés ismét egyházi tulajdonba adta.

II. János Pál a „második Vatikánnak” nevezte Castel Gandolfót, ahova minden nyáron szívesen átköltözött a forró Rómából. Lemondása után XVI. Benedek ebbe a palotába vonult vissza tavaly február 28. és május 2. között, amikor újra visszatért a Vatikánba.

Ferenc pápa tavalyi megválasztása után nem vett ki magának nyári pihenési időszakot, és jelezte, hogy a rá váró egyházi reformok munkája közepette idén sem kívánja „szabadságra” elhagyni a Vatikánt. 

A pápa hiányát az idegenforgalom helyettesíthetné  az utóbbi évtizedekben az egyházfő által odavonzott zarándokokból élő Castel Gandolfóban.

Az ötvenöt hektáros pápai kertet a legszebb itáliai parkok között tartják számon. A területen gyümölcsös, olajfaültetvény, zöldségkert és tehénfarm is található: ezek termékeit egyenesen a Vatikánba szállítják.   

A kertben a III. században uralkodó Diocletianus császár egykori palotáinak romjai is láthatók, valamint a Castel Gandolfó-i pápai tulajdon területén áll a világ egyik legnagyobb csillagvizsgálója is. 

MTI/Magyar Kurír