Megújul a Fatimai Boldogságos Szűz Mária első hazai kegyhelye

Hazai – 2017. február 13., hétfő | 15:39

Spányi Antal megyéspüspök Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató, Dózsa István vagyonkezelő és Csány Zoltán egyházmegyei főépítész kíséretében február 10-én tájékoztatta az alsószentiváni kegyhely megújításáról Helter István plébánost és a plébánia képviselő-testületét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A község jó szándékú hívei lehetőségeikhez mérten folyamatosan szépítették, bővítették az 1950-ben létrehozott kegyhelyet, de álmukat, a teljes megújítást saját erejükből nem tudták megvalósítani.

Az alsószentiváni hívek közel hét évtizeden keresztül állhatatosan imádkoztak, hogy kegyhelyük méltó kialakítást nyerhessen. Imáik a fatimai jelenések 100. évfordulójára nyertek meghallgatást.

Spányi Antal megyéspüspök szándéka szerint, Magyarország Kormányának támogatásával 2017-ben megvalósul az alsószentiváni kegyhely teljes felújítása és átalakítása. Az egykori Szluha-kastélyban létrehozott templomot felújítják, a kegyszobor körül megújul a teljes templombelső. Az egykori kastély melletti területen pedig új szabadtéri misézőhelyet építenek. Az évről évre növekvő számú zarándokok számára új parkolókat alakítanak ki, és új kiszolgálóépület épül.

* * *

Shvoy Lajos székesfehérvári megyéspüspök a Fejér megyei Alsószentivánon 1950. december 30-án megáldotta a Portugáliából kapott Fatimai Szűz Mária-kegyszobrot. Ezzel létrehozta a Fatimai Boldogságos Szűz Mária első magyarországi kegyhelyét. 

Májustól októberig minden hónap 13-án a fatimai jelenések tiszteletére ájtatosságokat tartanak Alsószentivánon. 2011-ben Spányi Antal megyéspüspök a kegyhelyen hirdette meg a nagyszülők zarándoklatát. Azóta minden évben a búcsúi püspöki szentmisék után a főpásztor áldásával erősíti meg hivatásukban az Alsószentivánra zarándokló nagyszülőket, dédszülőket.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria