Milan Lach SJ a parmai ruszin egyházmegye új püspöke

Kitekintő – 2018. június 5., kedd | 11:31

Ferenc pápa az egyesült államokbeli Parmai Egyházmegye püspökévé nevezte ki Milan Lach SJ atyát, az egyházmegye eddigi apostoli kormányzóját június 1-jén.

A görögkatolikus Parmai Egyházmegyéhez (eparchiához) tartozik az Egyesült Államok közép-nyugati részén élő ruszinok többsége; székhelye az ohiói Parma.

A püspöki kinevezést 2018. június 1-jén hozta nyilvánosságra Christophe Pierre érsek, az Egyesült Államok apostoli nunciusa Washingtonban.

A 44 éves Milan Lach püspök a szlovákiai Késmárkon született 1973-ban. 1992-ben felvételt nyert az eperjesi görögkatolikus szemináriumba, és 1995-ben kezdte meg a noviciátust a jezsuitáknál a szlovákiai Nagyszombatban. Tanulmányait a Nagyszombati Egyetemen folytatta, valamint a római Pápai Keleti Intézetben tanult, ahol a keleti egyházak tudományából mester-, később doktori fokozatot szerzett. 2009-től a kassai Michal Lacko Kelet-Nyugat Lelkiségi Központban dolgozott.

2000. november 11-én jezsuita diakónussá és 2001. július 1-jén pappá szentelték. Eperjesi segédpüspökké nevezték ki 2013. április 19-én, és 2013. június 1-jén szentelték fel. 2017. június 24-én Ferenc pápa a parmai ruszin egyházmegye sede vacante apostoli kormányzójává nevezte ki.

A Parmai Egyházmegyét 1969. február 21-én hozták létre a ruszinok számára. Az eparchia jelenleg magában foglalja Ohio állam földrajzi területét (a keleti határmenti megyék kivételével), továbbá Indiana, Michigan, Illinois, Wisconsin, Minnesota, Missouri, Iowa, Kansas, Nebraska, Észak-Dakota és Dél-Dakota államokat. Az ezekben az államokban élő bizánci rítusú katolikusok a Parmai Egyházmegye tagjai.

Fordítás: Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás: USCCB, Parma.org

Fotó: Laura Leraci/Horizons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria