Minden élet ajándék - A Váratlan élet című film vetítése Egerben

Hazai – 2022. június 26., vasárnap | 15:00

Egerben is levetítették június 24-én a Váratlan élet című, az abortusz fájdalmas valóságáról szóló amerikai filmet. A vetítésen, melyet követően Czapkó Mihály erkölcsteológus tartott előadást és válaszolt kérdésekre, jelen volt Ternyák Csaba érsek is.

Czapkó Mihály elmondta, az Egyház fontosnak tartja, hogy mindazok érdekében kiálljon és felemelje a szavát, akiknek még nincs vagy már nincs hangjuk és erejük ahhoz, hogy a saját életüket védelmezzék. „Az abortusz önmagában nem magánügy, nem csupán az édesanyára, édesapára, hanem a családokra, az egész társadalomra kihatással van. Fontos, hogy egy olyan társadalomban éljünk, ahol minden megfogant élet védelme fontos. Támogatnunk kell mindazok megszületését, akiknek az életét, létét az Úristen akarta.”

Az erkölcsteológus mesélt Kárpátalján töltött diakónusi szolgálatáról, ahol megismerte egy életvédő csoport munkáját. A csoport egyrészt családtervezési segítséget ad, másrészt abortusz utáni lelkigyakorlatokat tartanak, illetve egy 0–24 órás segélyvonalat működtetnek magyar és ukrán nyelven olyan nők segítésére, akik nem tudják, mitévők legyenek. Ez a szolgálat nemcsak lelki, hanem adott esetben anyagi segítséget is biztosít számukra, amit sokszor a saját családjuk vagy a párjuk részéről nem kapnak meg.

A Szent István Rádió azon kérdésére, hogy az Egyház hogyan viszonyul az abortuszon átesett nőkhöz, Czapkó Mihály a következő választ adta: „Mindenképpen szeretettel és segítőkészen kell az abortuszon átesett emberekhez fordulni. Nagyon sok esetben azt tapasztaljuk, hogy nem voltak tudatában annak, mi történik egy abortusz során. Nagyon sokan egy fogamzásgátlási eszközként, családtervezési módszerként tekintenek erre, illetve ami még komoly probléma, hogy sokan nem is ismerik el, hogy a megfogant élet már egy létező élet. Ezek mind-mind befolyásolják az emberek viszonyulását ehhez a kérdéshez.

Akár egy gyóntatószékbe, akár egy lelki beszélgetésre érkezik valaki, ugyanolyan szeretettel kell fogadni, mint mindenki mást. Hiszünk Jézus szavában, hogy nincs olyan bűn, ami ne nyerne bocsánatot. Ugyanakkor valóban fontos, hogy ezután elkezdődjön egyfajta gyászmunka, egyfajta megtérés, az istenkapcsolat megújulása, és például az abortusz utáni lelkigyakorlatok segítenek a feldolgozásban, abban, hogy az illető saját magának is meg tudjon bocsátani. Lelkipásztoroknak, segítőknek, mindenkinek segíteni kell ezeket a nőket, akik egy egykori abortusz terhét, sebét, fájdalmát hordozzák.”

A film valamennyi korosztály számára tanulsággal bír.

*

A Családok X. Világtalálkozójához kapcsolódóan a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kezdeményezésére június 24-én valamennyi egyházmegyében életvédő napot szerveztek, melynek keretében levetítették a Váratlan élet című amerikai filmet. A film igaz történet alapján mutatja be, hogy az imádság ereje hogyan hat az abortusz dilemmájára.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Pap Ildikó

Kép: Szent István Televízió - Federics Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria