„Istennek kincses tárháza...” – új kötet a csíksomlyói Szűzanya csodáiról

Kultúra – 2015. november 29., vasárnap | 19:01

Az erdélyi ferencesek és a Szent István Társulat közös kiadásában jelent meg Losteiner Leonárd ferences kézirata Szűz Mária csíksomlyói kegyszobráról és a korabeli tanúk által elbeszélt csodákról „Istennek kincses tárháza...” címmel, a kegyszobor 500 éves jubileumához kapcsolódva.

Mohay Tamás néprajzkutató, szociológus legújabb kötete Losteiner Leonárd ferences szerzetes egyetlen magyar nyelvű művét tartalmazza, mely egyúttal az első magyar nyelven írt mű a Csíksomlyón tisztelt Mária-szoborról és a korabeli tanúk által elbeszélt csodákról.

Losteiner Leonárd ferences szerzetes valószínűleg 1810 és 1815 között állította össze és kezdte letisztázni Istennek kincses tárháza, mely a csíksomlyai csodálatos Szűz Mária képénél rég üdőtől fogva osztogattatik című kéziratát. A kiadás viszont a maga idejében elmaradt, és a füzet kétszáz évig ismeretlen volt. A most megjelent kötetben olvasható mai átírásban és fakszimilében is.

Mohay Tamás már több, Csíksomlyóval és a búcsújárással foglalkozó munkát közölt. Legújabb könyvéhez írott kísérő tanulmányában bemutatja Losteiner Leonárd ferencest és korát, a kézirat kalandos sorsát, a történelmi fejtegetések forrásait, a csodatörténetek részleteit, hatásukat, változásaikat.

A budapesti néprajzkutató a kötet kapcsán elmondta, a csíksomlyói búcsújárás múltjával kapcsolatos kutatásai során találkozott Losteiner Leonárd írásaival, melyek sokáig elsődleges forrásnak számítottak, mert nála lehetett olvasni a legteljesebb összefoglalásokat, a legrészletesebb leírásokat. Magától a ferences szerzetestől ugyan semmi nem jelent meg nyomtatásban, viszont azok, akik műveiből merítettek, sokat idézték munkáit, mégpedig gyakorta úgy, mint a végső tekintélyt.

A most kiadott kézirat ugyanis megmutatja azt, milyen nagy tisztelet övezte Szűz Máriát 1800 körül és az azt megelőző évszázadban. Sok csodás gyógyulásról, közbenjárásról, különös jelenségről olvashatunk Losteiner Leonárd művében. Feltűnnek benne elmúlt századokban élt nők, férfiak, fiatalok, székely nemesek, vámhivatalnokok, katonatisztek, testi-lelki bajaikkal, a csíki falvaktól Gyergyóig, Gyimesig, Nagyváradig. Távoliak, mégis közel kerülhetnek hozzánk, megismerhetjük hitük természetét.

A két évszázaddal ezelőtt íródott szöveg megértését magyarázatok segítik, a szereplők és helyszínek visszakereshetők a Névmutatóban.

Az „Istennek kincses tárháza...” című kötetet haszonnal forgathatják mindazok, akik érdeklődnek az erdélyi katolikus múlt rejtett kincsei, a csodák, legendák iránt, akik vallást, hittant, irodalmat, történelmet, magyar nyelvet, néprajzot, folklorisztikát tanítanak vagy tanulnak, valamint mindazok, akiket megérintett az ötszáz éves csíksomlyói kegyszobor körül kivirágzott sokarcú Mária-tisztelet és „Csíksomlyó titka”.

Forrás: Csíksomlyó.ro; Hargitanépe.eu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria