Művészekkel találkozott Ferenc pápa: Ismertessétek meg a szépség ingyenességét!

Ferenc pápa – 2018. február 26., hétfő | 15:03

A Szentatya február 24-én fogadta a Diaconie de la Beauté (A szépség szolgálata) mozgalom negyvenfős küldöttségét. A szervezet ezekben a napokban nemzetközi szimpóziumot tart Rómában.

Beszédében a pápa arra szólította a művészeteket, hogy tehetségükön, szenvedélyükön keresztül, emberi törékenységük ellenére, személyes valóságuk által ragyogtassák fel a szépséget a világ számára. Ferenc pápa idézte Szent II. János Pált, aki szerint „a művész hivatása a szépség, amit a Teremtőtől kapott talentuma révén valósít meg”.

A Szentatya továbbá arra buzdította a művészeket, hogy a keresztény lelkiség forrásaiból merítve kínálják fel az élet minőségi értelmezésének egy másik módját, prófétai és szemlélődő életstíluson keresztül; szolgálják a teremtést, és védelmezzék a szépség oázisait.

Hivatásotok arra szól, hogy ismertessétek meg a szépség ingyenességét, párbeszédben a teremtett világ megóvásával. Művészi alkotásaitok szolgálják az emberi élet szépségét és a környezettel való harmóniáját – zárta rövid beszédét a pápa, és Fra Angelico oltalmába ajánlotta a mozgalom tagjait.

Fra Angelico (eredeti neve Guido di Pietro, a rendben felvett neve Fra’ Giovanni da Fiesole) festő a 14. század végén született Rómában. Bátyjával együtt lépett a domonkos rendbe Fiesoléban. 1408-ban Cortonában tett fogadalmat, és kapta a János nevet. 1455. február 17-én halt meg. II. János Pál pápa 1982. október 3-án avatta boldoggá, és a művészek, különösen a festők védőszentjévé nyilvánította.

(Forrás: Magyar katolikus lexikon)

* * *

A Diaconie de la Beauté (A szépség szolgálata) mozgalmat 2012-ben hozták létre azzal a szándékkal, hogy hidat alkosson Isten és a művészek között, s hogy Isten szépségének tanúja legyen a világban. A mozgalom tagjai zenészek, írók, költők, énekesek, festők, szobrászok, építészek, színészek, táncosok és rendezők – közösségük az igazság és művészi küldetésük keresésére épül.

A művészközösség tagjainak élete öt pilléren nyugszik: imádság, tanúságtétel, képzés, szolidaritás, művészotthonok teremtése és események, találkozók szervezése.

Találkozójuk Ferenc pápával a február 18-tól 25-ig tartó római szimpóziumuk programjába illeszkedett, amelyet Fra Angelico domonkos szerzetes, festő, a művészetek védőszentje február 18-i liturgikus ünnepéhez kapcsolódóan szerveztek meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria