Ne félj a szeretetben elmenni a végsőkig – Diakónusszentelés Nagykanizsán

Hazai – 2018. december 27., csütörtök | 19:58

December 26-án, Szent István vértanú ünnepén Varga László megyéspüspök diakónussá szentelte Koszoru Péter papnövendéket a nagykanizsai Jézus Szíve-templomban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisén – melyen az egyházmegye papságából többen is részt vettek – Szűcs Imre plébános köszöntötte az ünneplő közösséget, majd felkérte a főpásztort a szentmise bemutatására.

Homíliájában a szentelendőhöz fordulva a megyéspüspök a vértanúságról beszélt: „Legyél diakónus és majdan pap a Lélek erejében, s legyél olyan diakónus és pap, aki kész a vértanúságra. Mindkettőt nagyon fontosnak tartom. Legyél olyan diakónus, aki a Szentlélek erejében áll. A Szentlélek sohasem tolakszik, s nem kényszerít ránk semmit. Állandóan bennünk él, az Isten árasztotta a szívünkbe, leghűségesebb társunkként.

Meg kell tanulnunk figyelni a Szentlélek diszkrét hangjára. Ő állandóan imádkozik bennünk. Ha jó kapcsolatban vagyunk Vele, akkor sokszor hangolódunk az ima hullámhosszára, s megengedjük, hogy betöltsön minket a Szentlélek. 

Ő a szenvedélyes szeretet Lelke. Akik naponta sokszor hívják, kérik, figyelnek rá, azokban a Szentlélek felizzítja a szenvedélyes szeretet tüzét. A Szentlélek István diakónusnak az ajkára adta a szót. Nem kellett gondolkoznia, mikor bírái előtt állt. Nem kellett neki külön tanulmányokat folytatnia, eltelt Szentlélekkel, s a Szentlélek abban az órában kinyilatkoztatta neki az Igét, melynek nem tudtak ellenállni a hallgatói.

Járj a Lélek erejével! Prédikálj, hirdesd az Igét, és járj a Szentlélek erejével! Szeresd a szegényeket, a betegeket, a megtört, peremre jutott embereket szenvedélyes szeretettel! Legyél kész a vértanúságra! Már a keresztségünkkor komolyan gondolja az Egyház a vértanúságot. Felkennek bennünket olajjal a szellemi harcra a gonosz és csatlósai ellen, akiket Jézus legyőzött. Küldetést kaptunk arra, hogy megvívjuk a saját szellemi harcunkat!

Vedd komolyan ezt a küzdelmet, szellemi harcot, és legyél kész a vértanúságra abban is, hogy megbocsátasz újra és újra azoknak, akik téged bántanak, gyűlölnek, és ártani fognak neked. Szeresd az ellenségeidet a Lélek erejében úgy, ahogyan a Mester tette. Jézus a kereszten jobban szerette ellenségeit, mint saját magát. Odaadta értük az életét, meghalt értük. Az ellenségszeretet az evangélium szíve.

Ne félj a szeretetben elmenni a végsőkig! Legyél bátor, és szeresd ellenségeidet is. S ha azt kéri tőled a Szentlélek, akkor ne hátrálj meg, s add oda az életedet úgy, ahogyan István diakónus odaadta az életét, s ahogyan keresztények ezrei adják oda az életüket ma is az Úr Jézus Krisztusért a világ különböző tájain. A vértanúk korát éljük. Ne félj, s ne hátrálj meg! Maradj hűséges mindig a Szentlélek erejében ahhoz, aki meghívott, kiválasztott, aki felszentel s megszentel!”

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria