Nem szabad Istent játszani – Bioetikai konferenciát rendeztek Pécsett

Hazai – 2022. március 24., csütörtök | 16:48

A bioetika 50 éve címmel rendeztek konferenciát március 21-én a Magyar Tudományos Akadémia pécsi székházában. A tudományos találkozón magyar és külföldi előadók mutatták be a bioetika 1972 és 2022 közötti időszakát, főbb fejlődési vonalait és azokat a kihívásokat, amelyekkel az elmúlt fél évszázad során szembesülnie kellett e tudományterületnek.

A konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságával együtt szervezte a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola.

A rendezvényen Lénárd László, az akadémiai bizottság elnöke mondott köszöntőt. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy tragikus, ami ma Európában zajlik, és amelynek gyökere az etika és erkölcs hanyatlása. A konferencia lényegi mondandóját illetően utalt Laurinyecz Mihály erkölcsteológus előadásának címére: Nem szabad Istent játszani. Ez a gondolat adhat választ arra a kérdésre is, hogy miért ilyen nagy baj az erkölcs hanyatlása, a keresztény kultúra megtagadása Nyugat-Európában. „Azért, mert

eltűnt az alázat a tudomány művelői részéről”

– tette hozzá Lénárd László, majd angol nyelven köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora bevezetőjében arról beszélt, hogy bár a tudományterület definíciója, miszerint a bioetika a túlélés tudománya, 1970-ből származik, 1972-ben két olyan fontos dolog történt a bioetikában, amelyek indokolják, hogy az elmúlt ötven évet ölelje át a konferencia tematikája. Az Egyesült Államokban ebben az évben ért véget és került nyilvánosságra a Tuskegee-féle kísérlet, a történelem egyik legnagyobb emberkísérlete, amelyben negyven éven át fertőztek meg szifilisszel színes bőrű férfiakat. A másik esemény Európához köthető, a Római Klub ekkor adta ki A növekedés határai című jelentését, amelyben a szerzők arra figyelmeztettek, hogy ha továbbra is az indusztrialista, kapitalista szemlélet jegyében éljük mindennapjainkat, akkor az általunk ismert környezet és kultúra el fog tűnni a föld színéről.

A rektor köszöntő beszédének végén elmondta, hogy Pécsett több éves hagyománya van a bioetikai témájú találkozóknak, az előadók közül többen is visszatérő vendégek a városban, ahol a bioetika, mondhatni, már iskolává vált.

Az előadók között volt Rojkovich Bernadette orvos, a Magyar Bioetikai Társaság elnöke; Laurinyecz Mihály erkölcsteológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezetője; valamint Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora. A nemzetközi konferencia külföldi előadói Lengyelországból, Ausztriából és Romániából érkeztek.

A témák között olyan aktuális kérdések szerepeltek, mint a tájékozott beleegyezés a Covid-19 elleni védőoltás kapcsán, de az előadások érintették a genetikai felelősségvállalás és a teremtésvédelem kérdését is.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria