Nemsokára megkezdődhet a tatabányai katolikus gimnázium építése

Hazai – 2018. november 11., vasárnap | 14:34

A Modern Városok Program keretében a Székesfehérvári Egyházmegyének lehetősége nyílt arra, hogy az 1900-ban épült tatabányai bányakórház épületében katolikus gimnáziumot létesítsen. A romos épületben november 9-én kezdődtek meg a bontási munkálatok.

Mielőtt a munkálatok megkezdődtek, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, Bencsik János országgyűlési képviselő és Schmidt Csaba polgármester tartottak helyszíni sajtótájékoztatót a projektről. 

A főpásztor szerint egy álom valósul meg: egy minden szempontból alkalmas, modern, szép, korszerű gimnázium születik, ahol a fiatalok nemcsak tanulni tudnak, hanem sportolni és közösségi életet élni is. 

Bencsik János országgyűlési képviselő elmondta, a város és a térség közössége egy évtizede várt arra, hogy a munkálatok elinduljanak. A képviselő reményének adott hangot, hogy az átalakítást követően visszatér majd az élet azokba az épületekbe, melyekben Komárom-Esztergom megye lakosságának jelentős hányada született.

Schmidt Csaba polgármester beszédében megköszönte az egyházmegyének, hogy a város szövetségese lett az oktatás-nevelés ügyében, az ifjúságnak az életre való felkészítésében. A városvezető kiemelte, a katolikus óvoda és az általános iskola beindítása mellett most a hiányzó láncszem, a katolikus gimnázium is létrejöhet.

A bontási területet megtekintette a kivitelező, az Octopus Invest Kft. képviselője, Dózsa István vagyonkezelő; Csány Zoltán egyházmegyei főépítész és Turzáné Papp Erika iskolaigazgató is. Az intézményvezető elmondta, az első lépéseket a gimnázium létrehozása felé, az oktatás szervezésében már jóval a fizikai építkezés előtt megtették.

A nyolc és négy évfolyamos képzést biztosító katolikus gimnázium a Szent Margit Általános Iskolával közös igazgatás alatt működik majd. Az oktatás két osztállyal indul el a 2019/20-as tanévben. A képzés fő iránya az idegennyelvek emelt óraszámban történő oktatása lesz. A leendő gimnázium tehát 2019 őszén egy ötödik és egy kilencedik osztályt fogadhat majd, és így az iskola felmenő rendszerben, nyolc év alatt éri el a teljes tanulói létszámot.

Az érdeklődők már a megyei pályaválasztási kiállításon is találkozhattak az intézmény képviselőivel, valamint november 14-én, szerdán 17 órakor tájékoztató szülői értekezletet tartanak a vezetők az általános iskola épületében, melyen ismertetik a pedagógiai célokat és a felvétel feltételeit. Ennek lényeges eleme, hogy a tanulmányi eredmények és a központi írásbeli felvételi mellett egy elbeszélgetésen minden családot és jelentkező tanulót szeretnének megismerni a pedagógusok.

Az épületbontási feladatokra vonatkozóan az építési szakemberek megállapították, hogy elindulhatnak a munkálatok a közbeszerzési eljárás alkalmával nyertes bontó céggel, az Octopus Investtel. A jóváhagyott bontási tervek alapján a főépületen kívül két épület marad meg, melyeket a későbbiekben fognak átalakítani. Három hónap alatt 11 493 köbméternyi romot bontanak el.

A konkrét építkezésre vonatkozó közbeszerzést a Székesfehérvári Egyházmegye a tél folyamán tervezi lefolytatni, melynek eredményes lezárása esetén 2019 tavaszán már elindulhat a generálkivitelezés. A gimnáziumi képzésben tervezetten most még funkciót be nem töltő rendelőintézeti épület és a belgyógyászati épület állagmegóvása is megtörténik a generálkivitelezés során.

A gimnáziumi épületek látványterveit 2019 tavaszán fogják bemutatni. A tervezői álláspont alapján a kivitelezésre 16 hónap biztosítása szükséges, így továbbra is bízik a Székesfehérvári Egyházmegye abban, hogy a 2020/2021-es tanévben a diákok már használhatják az új épületegyüttest. Magyarország Kormánya 3,5 milliárd forintot biztosított a fejlesztés megvalósításához. 

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria