Növeli a kormány a kárpátaljai történelmi egyházaknak nyújtott támogatásokat

Külhoni – 2016. március 3., csütörtök | 21:05

A magyar kormány az idén jelentős mértékben megnöveli a kárpátaljai történelmi egyházaknak nyújtott, a helyi magyarság megmaradását, hitéletét és közösségként való megerősítését szolgáló támogatások összegét – jelentette be március 3-án Munkácson Soltész Miklós államtitkár.


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára egynapos kárpátaljai látogatása során Munkácson találkozott és megbeszélést folytatott Majnek Antallal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspökével. Az államtitkár a városban felkereste az egyházmegye által fenntartott Szent István Líceumot.

A tanintézetben tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós elmondta: látva azt a hatalmas munkát, amelyet Kárpátalján a református, a római katolikus és a görögkatolikus egyházak kifejtenek, a magyar kormány folytatja és az idén jelentős mértékben megnöveli a kárpátaljai történelmi egyházaknak nyújtott, a helyi magyarság megmaradását, hitéletét és közösségként való megerősítését szolgáló támogatások összegét.

Hozzátette, hogy az egyik legfontosabb terület a hívekkel közvetlenül foglalkozó lelkészek támogatása, hiszen ők teszik a legtöbbet a megmaradás érdekében. Hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai római katolikus lelkészek a tavalyi 16 millió forint összeg helyett az idén összesen 32 millió forint támogatásban részesülnek, míg a görögkatolikus lelkészek esetében az eddigi 5,5 millió forintos támogatás 9,6 millióra emelkedik, a református lelkipásztoroké pedig 21 millió forintról 42 millióra nő.

Az államtitkár kiemelte, nagyon fontos az a szerep, amelyet a kárpátaljai történelmi egyházak az anyanyelvi oktatás terén betöltenek azáltal, hogy oktatási intézményeket tartanak fenn. Ennek a feladatnak a támogatásaként a magyar kormány ebben az évben 40 millió forinttal járul hozzá a Nagydobronyi Református Líceum folyamatban lévő bővítéséhez, valamint 100 millió forinttal segíti a római katolikus Szent István Líceum kollégiumának a megépítését.

Soltész Miklós köszönetet mondott a kárpátaljai történelmi egyházaknak a magyar közösség érdekében kifejtett eddigi tevékenységéért, és azt is bejelentette, hogy az egyházi épített örökség megőrzésének és közösségi célú programoknak a támogatására a három egyház az idén összesen 70 millió forintot kap.

Az államtitkár jelképes adományként ötven kilogrammnyi, magyarországi pékségekben sütött kenyeret nyújtott át Majnek Antal püspöknek a római katolikus egyház által működtetett munkácsi szegénykonyhán étkező rászorultak számára.

Majnek Antal az újságírók előtt köszönetet mondott a magyar kormánynak és a magyar népnek a Kárpátaljának és a kárpátaljai magyarságnak eddig nyújtott sokrétű segítségért. A püspök külön köszönetét fejezte ki a történelmi egyházaknak szánt támogatások növeléséért és a munkácsi líceum kollégiumának építéséhez nyújtott százmillió forintos támogatásért.

Forrás: MTI

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria