Ötszázan vettek részt a Kaposvári Egyházmegye hittanversenyén

Hazai – 2011. március 28., hétfő | 9:19

Március 26-án ismét a csurgói Csokonai Vitéz Mihály református Gimnázium adott otthont a Kaposvári Egyházmegye hittanversenyének.

Több mint ötszáz hittanos vett részt az egész egyházmegyéből. A megjelent diákokat Horváth József, Csurgó alpolgármestere, Fehérné Tüzes Zsuzsanna igazgatóhelyettes és Maczkó Gyula csurgói esperes plébános köszöntötte. Az igazgatóhelyettes asszony elmondta, hogy mindig szívesen látják vendégül a katolikus hittanosokat, hiszen e nagy múltú iskola mindig az ökumenizmusról, a befogadásról volt nevezetes. Az alpolgármester II. János Pál pápát idézte, aki mindig olyan szeretettel közeledett a gyermekek felé.

Az idei év témája a Család évéhez kapcsolódott. A tudáspróbában a bibliai családokról kellett számot adni, és példaértékű magyar szentek életéről szóló kérdésekre kellett válaszolni, játékos formában. Olyan verseket kellett választani, melyek a családi élethez kapcsolódnak, az iskola festői szépségű parkjában pedig a családok életéről kellett jeleneteken rajzolni az aszfalton. Figyelemre méltó alkotások születtek a mai keresztény családok életéről is. Színpadi jeleneteket is láthattak a résztvevők a keresztény családok életéről, a magyar nép szentjeiről.

Zene és tánc színesítette a programot, például egy szép széki szólótánc, a Zsuzsanna napi köszöntő. Az énekek és a kórusművek szintén a verseny témaköréhez kapcsolódtak. A szünetben fellépett Iváncsits Tamás és zenekara, a hittanosokkal együtt énekeltek Istent dicsérő énekeket. Az eredményhirdetés a Jézus Szíve-templomban volt, sokan kaptak jutalmat és elismerést. Megköszönték a hitoktatók munkáját is, akik hónapokon keresztül készítették fel a gyermekeket erre a versenyre. A verseny főszervezője Maczkó Gyula csurgói esperes-plébános volt, akit több mint húsz munkatársa segített.

Kiss Iván/ Magyar Kurír