Az örmények apostolára emlékeztek Szamosújváron

Külhoni – 2016. június 15., szerda | 19:41

Az örmények apostola, Világosító Szent Gergely emléknapján, június 11-én, szombaton tartották Szamosújváron az erdélyi örmény katolikus közösség búcsúünnepét.

A szamosújvári Fő téri Szentháromság-templom padjai megteltek a közelről és távolról érkezett örmény leszármazottakkal: Torontóból, Klagenfurtból, Bécsből, több magyarországi településről, valamint Románia legkülönbözőbb részeiből, többek között Gyergyószentmiklósról, Szépvízről, Medgyesről, Erzsébetvárosból, Csíkszeredából, Kolozsvárról, Botoșaniból, Focșaniból és Bukarestből is érkeztek a szamosújvári örmény búcsúra.

A szentmise főcelebránsa a helybéli örmény katolikus általános helynök, Szakács Endre volt. Koncelebráltak Gál Hunor plébániai adminisztrátor Gyergyószentmiklósról, Babota Tibor medgyesi plébános, az erzsébetvárosi örmények lelkipásztora, Küsmődi Attila szamosújvári plébános és Fechetă Jenő ferences szerzetes Désről. A liturgián részt vett az örmény apostoli kormányzó, Jakubinyi György érsek, továbbá Datev Agopian örmény gregorián apostoli érsek Bukarestből, valamint a szamosújvári Hruban Alexandru görögkatolikus főesperes.

Gál Hunor homíliájában Világosító Szent Gergelyről szólva emlékeztetett: nem hadvezér volt, nem király, mégis úgy tekintenek rá az örmény közösségekben, mint a magyarok István királyra; hiszen közösségeik az evangélium világosságát is köszönhetik mindkettejüknek.

A szónok párhuzamba állította az erdélyi örmény kisközösségek jelenlegi helyzetét és mindenkori túlélését egy örmény népmesével, amely a testrészek fontosságát mutatja be. Hangsúlyozta: a túlélést és megmaradást egyértelműen az befolyásolja, mennyire szolgálják az egyes tagok és közösségek Istent és egymást.

Szent Gergely alakját kell minden hívőnek magában hordoznia, egyfajta „Szent Gergellyé” kell válnunk, az evangélium világosságát kell közvetítenünk a világban és a világnak – hangsúlyozta Gál Hunor, majd az evangéliumi példázatra utalva elmondta, hogy a világosság közvetítése akkor történhet meg, ha a véka alá rejtett mécsest előveszik rejtekhelyéről.


A liturgián a Molnár Anna vezette helybéli örmény kórus végzett népénekes szolgálatot, Kirkósa Júlia, a Kolozsvári Állami Magyar Opera művésze, valamint Molnár Mária szólót énekeltek.

Az ünnepi szertartás végén az örmény apostoli kormányzó, Jakubinyi György szólt két nyelven az ünneplőkhöz. Megemlékezett az örmény genocídium évfordulójáról, köszöntötte az egybegyűlt híveket, majd az örmény apostol áldását kérte minden jelenlévőre.


A búcsús szentmisén nemcsak a közösség vallási, hanem világi elöljárói is jelen voltak, többek között Hamlet Gasparian, Örményország nagykövete, Ashot Grigorian konzul, Varujan Vosganian, az országos örmény önkormányzat vezetője, Varujan Pambuccian, az országos örmény kisebbségi csoport vezetője, Sebesi Karen Attila, a kolozsvári örmény szervezet elnöke, Vákár István megyei tanácsos.

A búcsúi liturgiát követően az örmény katolikus plébánián bemutatták a város szülötte, Szongott Kristóf Szamosújvár szabad királyi város (1700–1900) című munkájának második kötetét, a Genealógiát, amelyet Andrea Ghita fordított románra, továbbá Andreea Tănase Armenians in Romania – The Studies of the People Close to Us (Örmények Romániában – Tanulmányok egy velünk élő népcsoportról) címmel megjelent könyvét. A kulturális program részeként a jelenlevők megtekinthették Simó Júlia sepsiszentgyörgyi művész örményruha-kiállítását a kisebbség székhelyén, valamint örmény motívumokkal készült fafaragásokat is.

Forrás: Vasárnap

Fotó: Gherla Info

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria