Pálos Frigyest köszöntötték 95. születésnapján

Hazai – 2019. január 24., csütörtök | 17:35

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötték Pálos Frigyes címzetes prépostot, a váci Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatóját január 23-án Vácon.

Pálos Frigyest mint Vác díszpolgárát Fördős Attila polgármester is felköszöntötte, átadva neki az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott díszoklevelet és az önkormányzat ajándékát.

„Sokszor kérdezik tőlem, szerintem mi az élet értelme. Hát mi mást mondhatnék erre, mint hogy az öröklét elnyerésének lehetősége. Sok mindenben keresik az emberek a boldogságot, pénzben, karrierben, de mindez hiúság, hiú ábrándozás. A hívő ember legnagyobb ajándéka maga a hit” – fogalmazott az ünnepelt.

A polgármester köszönetet mondott Pálos Frigyes kitartó szolgálatáért, a hívek hitének erősítéséért, az értékek közvetítéséért, hagyományápoló, értékőrző művészettörténészi munkásságáért.

„Hálás vagyok a Gondviselésnek, amiért Vácott élhetek, nagyon szeretem a várost, szolgálni szeretnék itt, ameddig csak az erőm engedi” – mondott köszönetet Pálos Frigyes.

* * *

Pálos Frigyest 1947-ben szentelték fel a papi szolgálatra a váci székesegyházban. Jelmondata: „Zelus domus tue comedit me”, azaz „A házadért való buzgóság emészt engem” (Zsolt 68,10). Első szolgálati helye Pestújhely volt. 1949-ben a pártállam évtizedekre felfüggesztette hitoktatási engedélyét. Később szolgált a kecskeméti főplébánián, Hatvan-Belvárosban, Vácon, Cegléden és Tereskén. 1972-ben művészettörténeti diplomát szerzett. Tevékenyen részt vett Tereske és Hévízgyörk Árpád-kori templomainak helyreállításában, valamint a csörögi új templom építésében. 1979-ben préposti kinevezést kapott. 1994-től a váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója.

Szöveg és fotó: Ribáry Zoltán/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria