Parolin bíboros: Kiút a háborúból a megtérés, soha nem késő a megegyezés keresése

Kitekintő – 2022. március 15., kedd | 14:15

Andrea Tornielli, a Vatican News szerkesztő-igazgatója szombaton interjút készített Pietro Parolin bíboros-államtitkárral, aki többek közt kijelentette: „Visszazuhanunk a múltba, ahelyett, hogy előremennénk. A berlini fal leomlása után sajnos nem tudtunk békés együttélést kiépíteni. A Szentszék kész minden közvetítő lépésre!”

A Szentszék álláspontját Ferenc pápa többször megismételte, amikor határozott nemet mondott a háborúra, melyet minden erővel meg kell fékezni. Megdöbbentő képek érkeznek Ukrajnából gyermekek, nők, idősek haláláról és szenvedéséről, a szörnyű pusztításról, milliónyi menekültről, akik közül egyre többen érkeznek Olaszországba is – szólt a bíboros-államtitkár.

Ferenc pápa hallatlan gesztust tett a béke megteremtése érdekében, amikor két nappal a háború kitörése után személyesen meglátogatta Oroszország szentszéki nagykövetségét, ahol kifejezésre juttatta aggodalmát a háború kiterjedése miatt. Parolin bíboros pedig az elmúlt napokban telefonon felhívta Lavrov orosz külügyminisztert és azonnali tűzszünet elrendelését kérte tőle a pápa nevében: vessenek véget a harcoknak, üljenek a felek tárgyalóasztalhoz, védelmezzék a polgári lakosság életét és teremtsenek biztonságos humanitárius folyosókat.

A háború, sajnos, egy burjánzó rákos betegség,

olyan kaland, melyből nincs visszatérés”

– ahogy azt Szent II. János Pál pápa mondta. Ennek ellenére nem szabad engedni az erőszaknak, a gyűlöletnek és a háború logikájának! Együtt kell kiáltanunk az Istenhez, éppen azért, mert a világ hihetetlenül gyorsan megváltozott a háború pár napja alatt. Új, hatalmas összegeket felemésztő fegyverkezés indult világszerte, és látszólag felülkerekedik a háború logikája. Az Egyház társadalmi tanítása jóllehet elismeri az agresszióval szembeni fegyveres ellenállás jogosultságát, mégis fel kell tenni a kérdést magunknak, hogy vajon megteszünk-e mindent a fegyverszünetért? A béke sohasem utópia, hiszen megannyi emberi életről van szó, akiket meg kell menteni a halálveszélytől. Szükséges minden lehetséges politikai és diplomáciai lépés megtétele, a Szentszék pedig kész minden közvetítő lépésre. A berlini fal leomlása után sajnos nem tudtunk békés együttélést kialakítani a nemzetek között.

Végül Parolin bíboros a vele készített riportban az egyház szerepéről szólva megállapította: A keresztények feladata mindenekelőtt a megtérés, ahogy Krajewski bíboros beszélt erről mostani ukrajnai missziója során. Ehhez állhatatosan kérni kell az Úr kegyelmét, hogy adjon békét, világosítsa meg az elménket, és kímélje meg az ártatlanok életét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria