Pécsen nyitották meg az „Egymillió csillag a szegényekért” országos programsorozatot

Hazai – 2018. december 9., vasárnap | 17:22

Pécsen nyitották meg a Katolikus Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű országos programsorozatát december 2-án.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az 1998-ban indult akció Európa országaiban is elterjedt, de ma már több kontinensen is ünneplik azzal a céllal, hogy erősítsék az összetartozás, az emberi szolidaritás szellemét és felhívják a figyelmet a társadalom peremére szorult emberekre.

Magyarországon a szolidaritás egymillió csillaga 2008-ban, tíz éve ragyogott fel először, hogy egy héten keresztül a szegény sorsú emberekre figyelmeztessen. Beszédében Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója segítségre, részvétre és szolidaritásra biztatott mindenkit, különösen az adventi időben.

„A régiek úgy tartották, valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a földön. És valahányszor felragyog egy csillag fénye, szeretet gyúl az emberi szívekben. Ezt a fényt hívatott jelképezni a gyertya. Minden egyes gyertya a Karitász kiáltása az elesettek felé, az idősek felé, a betegekért, a rászorulókért. Minden egyes meggyújtott gyertya egy vallomás a másik emberért” – mondta Écsy Gábor Pécsen.

Udvardy György pécsi megyéspüspök megnyitó beszédében a várakozásról és a szeretetről szólt. „Számunkra Jézus Krisztus megszületése Isten közelségét jelenti. Közel van az emberhez, nem fölöslegesként, nem mellesleg tekint az ember életére az Isten, hanem Fiával ajándékoz meg bennünket. Ennek nagyon szép és kifejező megköszönése az, amikor rászoruló testvéreink felé fordulunk, így, ahogy az Karitász programja hirdeti számunkra: apró fényekként, apró jelként akarjuk a szeretet jócselekedeteivel széppé, gazdaggá, ünneppé tenni azoknak a karácsonyát, akik valamiért önerejükből ezt nem tudják megtenni. Összetartozunk, és a szeretet összekapcsol bennünket.”

Az „Egymillió csillag a szegényekért” egy országos akció, amely során egy héten át minden nap lángra lobbanó gyertyák kíséretében gyűjtöttek adományt 13 egyházmegyében, közel 200 helyszínen. A gyertyáért felajánlott adományokból, valamint a 1356-os adományvonalon összegyűlt pénzből a Katolikus Karitász csomagokat készít, és ezeket még karácsony előtt eljuttatják a rászorulóknak.

Évről évre egyre többen csatlakoznak az akcióhoz – számolt be Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese. A kezdeményezés része az egész adventben elhúzódó „Tárjátok ki a szíveteket” országos segélyprogramnak. Ennek köszönhetően évente körülbelül 60 ezer családnak tudnak segíteni – tűzifa, kályha, élelmiszer, ruházat adományozásával.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria