Perger Gyula egyháztörténész megemlékező előadást tartott Mindszenty Józsefről Rajkán

Hazai – 2017. március 3., péntek | 13:13

Február 24-én folytatódott a havi rendszerességgel megrendezett előadások sorozata a tavaly felújított rajkai faluházban. Ezúttal a téma február 25-éhez, a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódva Mindszenty József mártírsorsú bíboros, hercegprímás, érsek életútja volt.

A meghívott előadó Perger Gyula egyháztörténész, plébános, püspöki referens, a Szombathelyi Egyházmegye gyűjteményi központjának igazgatója volt, aki mindemellett négy község lelkipásztora is. A programra közel száz érdeklődő gyűlt össze. Kiss Vince polgármester konferálta fel az előadót, egyben üdvözölte a megjelenteket, köztük Somfai Árpádot, a szomszédos Dunakiliti és egyben Rajka plébánosát, továbbá Varga Zoltán piarista szerzetest Mosonmagyaróvárról.

Perger Gyula ismertette Mindszenty József életútját; az előadás fő témája a bíboros kommunizmus alatti, börtönben töltött évei (1948–56 között) voltak. 1948. karácsony másnapján elhurcolták Mindszenty Józsefet az Andrássy út 60-ba. 1949 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 1956. október 30-án a szabadságharcosok kiszabadították, a néhány napos szabadság után ezt követte a „félrabság” az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén 1971-ig.

Mindszenty József 1971-ben elhagyta a nagykövetséget, magára véve a legnagyobb keresztet, a számkivetettséget. Hegyeshalomnál lépte át hazája határát, a mezsgyén kiszállva megcsókolta és megáldotta Mária országát. Életének ezt követő szakaszában a világban szétszóródott magyarok lelkipásztora lett.

A bíboros 1975. május 6-án, nyolcvanhárom éves korában, egy operáció után hunyt el. Kívánsága szerint a máriazelli bazilikában, a keresztény magyarok egyik fő találkozási helyén temették el. Tizenhat évvel később hazahozták Máriacellből épen maradt testét. Kérése ugyanis az volt, hogy akkor nyugodjon magyar földben, ha majd Magyarország felett a vörös csillag lehull. 1991. május 4-én, örök nyugalomra helyezték az esztergomi bazilika altemplomában.

Budapesten az Andrássy út 60. szám alatt kialakított Terror Háza Múzeum falára ma ez van kiírva: „Ebben a házban kínozták Mindszenty József bíboros hercegprímást, esztergomi érseket.” Alatta pedig ez olvasható: „A gyilkosoknak megbocsáthatsz, de az áldozatokról megemlékezz.” Mindszenty József katolikus hitéért és magyar nemzetéért eleven áldozattá vált. Ma már nincs vasfüggöny, ami szétválaszthatna bennünket, s a megboldogult hercegprímás személye, tanítása legyen összekötő kapocs minden magyar számára.

A világ – mondta egyszer Mindszenty – sok mindent elvehet tőlünk, de a Jézus Krisztusba vetett hitünket sohasem. A világ sokat, igen sokat elvett tőle: éveken át megfosztotta püspöki hivatalának szabad gyakorlásától, megfosztotta az egyházhoz és Magyarországhoz fűződő emberi kapcsolataitól, elvette tőle fizikai és lelki ellenálló képességét a kirakatper folyamán. De amit a világ elvett és megtagadott tőle, olyan lett, mint a mag, amely jó földbe hull és bő termést hoz. Mert a világ nem veheti el tőle a mártíromságot. Hitvalló volt és mártír, mert fizikailag és lelkileg meggyötörték. Szenvednie kellett, mert hűségesen megvallotta hitét egyháza és hazája iránt. A szenvedéseket csodálatra méltó bátorsággal viselte. Korunk mártírja lett, és korunk hitvallójára is érvényes az írás szava: „Ha a búzaszem nem esik a földbe és el nem hal, egyedül marad, de ha elhal, bő termést hoz” – fejezte be előadását Perger Gyula.

A program végén Kiss Vince polgármester mindenkit meghívott a rajkai március 15-i megemlékezésre, ami a nemzeti ünnepnapon 17 órakor kezdődik a Szabadság téren.

Forrás: Zilizi Kristóf/Győri Egyházmegye

Fotó: Zilizi Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria