Pünkösdi hétvége a felvidéki Nagykaposon

Kishírek – 2018. május 22., kedd | 9:39

Pünkösd vigíliáján a szentmise után késő estig tartó ifjúsági szentségimádást tartottak, pünkösdvasárnap pedig tizenhat gyermek volt elsőáldozó Nagykaposon.

Nagykapos katolikus hívei Urunk mennybemenetelének ünnepe óta minden szentmise előtt imádkozták a Szentlélek-kilencedet, kérve Istent, hogy árassza népére a jó tanács, jámborság, értelem, bölcsesség lelkét.

Pünkösd vigíliáján a szentmise után késő estig tartó ifjúsági szentségimádást tartottak. A hívek karizmatikus énekekkel dicsőítették az Urat, és azért imádkoztak, hogy minden ember elnyerje szívében a béke ajándékát.

Susko Mihály nagykaposi esperes, plébános az Apostolok cselekedeteiből olvasott fel, s miként az apostolok közösen imádkoztak Máriával, a nagykaposi hívek is együtt kérték a Szentlélek eljövetelét.

A pünkösdvasárnapi ünnepi szentmisében tizenhat gyermek először fogadta szíve hajlékába az Oltáriszentségben önmagát adó Jézust. Az elsőáldozók a legszentebb áldozat bemutatása alatt énekekkel magasztalták az Urat.

Susko Mihály homíliájában az Úrral való kapcsolat fontosságát emelte ki: a tűz akkor ég, ha táplálják, gondozzák. Így van ez az emberekhez  fűződő és a Mindenhatóval való kapcsolat esetében is. Ahhoz, hogy a gyermekek szívében megmaradjon a láng, szükség van a szülőkre, akik biztosítják számukra az istenkapcsolat ápolásának lehetőségét – fogalmazott a szónok. Arra biztatta az elsőáldozókat, hogy bárhol járnak, térjenek be a templomba szentmisére, töltsenek időt az ég és föld Urával. Buzdította őket, hogy az előttünk álló hét folyamán is vegyenek részt a szent liturgia ünneplésében, hogy az első személyes találkozást újabb kövesse.

A gyermekek egy verssel köszönték meg a nagykaposiak plébánosának, hogy felkészítette őket e jeles eseményre, amikor először vehették magukhoz Jézust; köszönetet mondtak továbbá a kántornőnek, aki hosszú ideje gyakorolta velük az énekeket.

Szöveg és fotó: Jeso Eszter/Nagykapos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria