Re bíboros Tomko bíboros gyászszertartásán: Szilárd hit és misszionáriusi lelkesedés jellemezte

Kitekintő – 2022. augusztus 16., kedd | 15:47

Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja mutatta be Jozef Tomko bíboros gyászmiséjét augusztus 11-én délelőtt a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál. A Népek Evangelizációja Kongregációjának nyugalmazott prefektusa augusztus 8-án, 98 éves korában hunyt el. Ferenc pápa is részt vett a gyászszertartáson, melynek végén elvégezte a végső ajánlás és a búcsúvétel rítusát.

Olyan személy távozik közülünk, aki a Római Kúria megbecsült tagja volt hite szilárdsága, hiteles lelkisége, az Egyház iránti erős elkötelezettsége, kiegyensúlyozott ítélőérzéke, higgadtsága, józansága, kedvessége és vonásainak finomsága miatt – emlékezett Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja Jozef Tomko bíborosra a vatikáni bazilikában a gyászszertartáson.

Re bíboros homíliájában az augusztus 8-án Rómában elhunyt Tomko bíboros „hosszú és intenzív életéről” szólt. A püspöki szinódus volt főtitkára, a Népek Evangelizációja Kongregációjának emeritus prefektusa és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának nyugalmazott elnöke a Bíborosi Kollégium legidősebb tagja volt. Ferenc pápa szlovákiai apostoli útja alkalmával, tavaly szeptember 12. és 15. között Tomko bíboros részt vett a fiatalokkal való találkozón Kassán, a Lokomotiva stadionban, idén április 30-án pedig a vatikáni VI. Pál teremben jelen volt a szlovákiai zarándokokkal való találkozón. Ferenc pápa akkor úgy fogalmazott: „Jelenlétében azt érezzük, az Egyház egy olyan család, amely ajándékként tudja tisztelni az időskort.”

Jozef Tomko bíboros életét Isten és az embertársak szolgálata jellemezte – mondta Re bíboros. – Nagyon fiatalon lépett be a kassai érsekség szemináriumába. Amint a II. világháború 1945-ben véget ért, Rómába küldték, hogy ott fejezze be tanulmányait. Tanulmányai után nemzetének történelmi eseményei – a Csehszlovák Szocialista Köztársaság létrehozása és a kommunista kormány egyházellenessége – megakadályozták, hogy visszatérjen hazájába.

1949. március 12-én szentelték pappá Rómában. 1979. július 12-én Szent II. János Pál a püspöki szinódus főtitkárának nevezte ki, és személyesen szentelte püspökké. Mivel csak nagyon kevés ember kapott engedélyt a csehszlovák kormánytól, hogy Rómába jöjjön a püspökké szentelésére, nem a vatikáni bazilikában, hanem a Sixtus-kápolnában, kisebb körben tartották meg a szertartást. A pápa akaratából a szertartást különleges ünnepélyesség jellemezte, mert II. János Pál hangsúlyozni akarta lelki közelségét Szlovákiához és a „csend egyházához” abban a katolikusok számára nagyon kemény és nehéz időszakban – hangsúlyozta Re bíboros.

1985-ben Jozef Tomkót a pápa kinevezte a Népek Evangelizációja Kongregációjának prefektusává, és közvetlenül ezután bíborossá kreálta. Tomko bíboros nagy missziós és apostoli lendülettel közvetlen kapcsolatot ápolt azokkal, akik missziós területeken működtek – fogalmazott a gyászszertartáson Re bíboros. – A népek iránti lelki nyitottság és az egyetemesség érzésével minden energiájával feladatának szentelte magát és száz utazást tett a dikasztériumra bízott területekre. Mindig Krisztust helyezte a központba megnyilatkozásaiban, és nagy nyitottsággal fordult a népek, kultúrájuk és hagyományaik felé.

Kérjük Istent, adja meg nekünk is, hogy fenntartások nélküli hűséggel tudjuk befejezni földi életünket, és adjon olyan lendületet, amely soha nem tagadja meg az Egyház és embertársaink szolgálatát, amelyekből Tomko bíboros építő tanúságtételt hagyott ránk– zárta homíliáját Re bíboros.

A Szent Péter-bazilikában bemutatott gyászszertartást követően a szlovák kormány különgépe szállította Tomko bíboros földi maradványait Pozsonyba; a hívek a főváros székesegyházában leróhatták kegyeletüket az elhunyt bíboros előtt. Ezt követően földi maradványait átszállították Kassára, ahol végső búcsút vettek tőle. Temetési szertartását augusztus 16-án tartották a Szent Erzsébet-székesegyházban, itt helyezték örök nyugalomra.

*

Több mint hetven éven keresztül minden hónap utolsó vasárnapján Tomko bíboros egy-egy tízperces műsort szerkesztett a Vatican News számára, amelyben a szlovákiai egyház életéről beszélt. A hitről szóló műsort sokan hallgatták és értékelték, különösen a kommunista uralom idején, a „csend egyháza” éveiben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria