Rekollekción vettek részt a Veszprémi Főegyházmegye papjai

Hazai – 2022. március 24., csütörtök | 17:49

A Veszprémi Főegyházmegye papjai tavaszi rekollekcióra gyűltek össze március 14-én és 15-én Keszthelyen, illetve Veszprémben. A továbbképzés előadásait Martos Levente Balázs teológiai tanár, a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektora, a Pápai Biblikus Bizottság tagja tartotta A pap mint Krisztusi vezető – ennek lelki és biblikus háttere címmel.

Az előadás előkészítette, felvezette az április–május hónapban megrendezésre kerülő espereskerületi papi gyűlések témáját: A pap, mint a plébániai közösség pásztora és vezetője.

Balázs atya szentírási jelenetek, képek, Nagy Szent Gergely pápa és Clairvaux-i Szent Bernát tanítása, valamint személyes élmények segítségével világította meg a papi vezetői attitűd sajátos természetét.

A pap, mivel felszentelése által kapott küldetése révén részese annak az irányító, vezető tevékenységnek, amellyel Krisztus, a fő és pásztor vezeti Egyházát, sajátosan arra van képesítve, hogy lelkipásztori téren „a közösség embere” legyen, mindenkit irányító és szolgáló ember. A pap számára meghívás, hogy teljesen azonosuljon Krisztussal, őbenne és ővele gyakorolja a Krisztusban látható erényeket.

A tekintély válságának korában a pap esetében a vezetés szükségessége, a pásztori és tanítói mivolta egybe kell kapcsolódjon a vezetettekről gondoskodó, együttérző szeretettel és a szív jóságával. Így lehet a pap krisztusi vezetővé és jó pásztorrá a rábízottak között.

A továbbképzés közös imádsággal zárult.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria