Afrika fiataljainak otthonmaradásáért küzd a szalézi szerzetes

Megszentelt élet – 2016. szeptember 11., vasárnap | 15:05

Lothar Wagner szalézi szerzetes testvér, aki Sierra Leonében tevékenykedett az ebolaválság idején, és híressé vált egész Németországban, most új feladatra készül.

A Sierra Leonében végzett nyolcévnyi szolgálat után Lothar Wagner szalézi testvér arra kérte elöljáróit, hogy adjanak neki Afrikában egy új feladatot. Hamarosan egy új szalézi létesítmény kiépítésén dolgozik majd Gambiában, amelynek célja, hogy a fiatalokat visszatartsák attól, hogy szülőföldjüket tömegesen elhagyva, menekültként Európába induljanak.

Az ebolajárvány kitörése idején, 2014-ben Lothar Wagner egyike volt azon kevés európainak, akik Nyugat-Afrikában maradtak. A hátrányos helyzetű fiatalok iránti elköteleződésével a szerzetes ebben az időben ismertté vált Németország-szerte, de az igen nehéz körülmények között végzett, fáradhatatlan munka elvette az erejét.

Amikor az ebolaválság 2015 májusában véget ért, arra kérte rendi elöljáróit, hogy találják meg az utódát, aki a helyén szolgálhat Sierra Leonében. 

„Az ebolaválság még mindig érezteti hatását nálam. Nem akarok újra megtapasztalni ilyen helyzetet” – mondta el a 41 éves szerzetes, akinek a bajorországi Benediktbeuern az anyakolostora, és aki a következő hónapokban Párizsban él majd egy szalézi közösségben, anélkül, hogy bármilyen konkrét megbízatást kellene teljesítenie. „Ez egyrészt lehetőség számomra, hogy regenerálódja, másrészt, Franciaországban tökéletesíthetem szerény franciatudásomat” – magyarázta Wagner testvér, aki számára már világos, hogy a későbbiekben a nagyrészt francia nyelvű Nyugat-Afrikában fog tevékenykedni.

És már van is új feladata: egy új szalézi missziót épít majd ki Gambiában. Gambia egy kicsi, nagyon keskeny ország Sierra Leonétől északra, amelyet teljesen körülvesz Szenegál. A lakosság többsége muszlim.

Az elmúlt hónapokban a szalézi rend feltérképezte az ott uralkodó helyzetet, és szükségesnek tartják, hogy valamit tegyenek a helyi fiatalok jövője érdekében. „Alapvetően arról van szó, hogy legyőzzük a tömeges menekülés okait, amelyek a lakosság százalékarányában a legmagasabb számot Gambiában mutatják” – fogalmaz Wagner testvér. A munkatársak csapatával karöltve a szalézi szerzetes az oktatás és képzés terén támogatja majd a fiatalokat, és a szabadidejük alatt is elkíséri őket. „Reményt akarunk adni a reménytelennek tűnő helyzetekben” – fogalmazott.

Idén késő ősszel, valószínűleg novemberben Wagner atya visszatér Benediktbeuernbe, majd elkíséri utódát, Jorge Crisafullit Sierra Leonébe, ahol egyrészt megbeszélik az új feladatokat, másrészt megvitatják, hogyan folytatódjon a munka. Sokan küldtek a németországi Tölzer Landból célzott adományokat az ország fővárosába, Freetownba, a „Don Bosco Fambul” létesítmény számára az ebolaválság idején.

„Ez a szolidaritás maradandó nyomot hagyott bennünk” – emelte ki Wagner testvér, és utóda is lehetőséget akar biztosítani a jótevőknek, hogy személyesen megismerkedhessenek vele, mivel a munka a „Don Bosco Fambul”-ban természetesen tovább folyik. Jelenleg mintegy száz alkalmazottal közel kétezer fiatal rászorulónak viselik gondját.

„A kihívás óriási –tette hozzá Lothar Wagner. – Remélem, hogy a jótevők a távozásom után is támogatni fogják a szaléziak munkáját Sierra Leonében.”

Az utcagyerekeket befogadó Don Bosco Fambul otthont 1998-ban alapította John Tompson szalézi szerzetes Luisianából, hogy az utcán kallódó gyermekek számára otthont, ellátást és képzést biztosítson. A rend célja az is, hogy a gyermekeket idővel családok gondjaira tudja bízni.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria