Romapasztorációs kerekasztal-beszélgetést rendeztek a nyíregyházi Szent Atanáz-főiskolán

Hazai – 2017. október 20., péntek | 16:24

„Kevéssel tetted őt kisebbé az angyaloknál” címmel hirdették meg a rendezvényt, melyre zsúfolásig megtelt a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Szent Péter terme október 17-én délután. A programsorozat keretében ez alkalommal Sója Miklós görögkatolikus pap munkásságát mutatták be.

A kerekasztal-beszélgetés a Szent Atanáz-főiskola által szervezett programsorozat keretén belül valósult meg, amelynek még további öt alkalma lesz. Ezek témája a roma egyházközségek vallásossága, a roma gyerekek pasztorációs lehetőségei, a romapasztoráció az oktatásban és a mindennapokban. A beszélgetés célja az volt, hogy Sója Mikós személyén keresztül a résztvevők jobban megértsék a cigánypasztorációban rejlő lehetőségeket, feladatokat, örömöket és nehézségeket.


A rendezvényen részt vettek Sója Kenéz, Sója Miklós fia is, illetve Legeza József és Kondás Sándor, akik Miklós atya személyes lelki jó barátai voltak, egykori hodászi tanítványai: Kozák Borbála és Lakatos Sándor, valamint Lakatos László, akinek Miklós atya paptestvére, illetve esperese volt. Kocsis Fülöp érsek-metropolita – aki főpásztori szolgálatának első pillanatától kezdve elkötelezett támogatója a romapasztorációnak – megnyitóbeszéde után Inántsy-Pap Ágnes előadása hangzott el A kápolna mint az államszocializmus évei alatt visszaszorított egyház oktatási és nevelési színtere címmel. A kerekasztal-beszélgetés kiváló alkalmat adott arra, hogy a résztvevők és a közönség között kötetlen párbeszéd alakuljon ki.

A programsorozat következő alkalmának témája a roma egyházközségek vallásossága.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria