Sako bíboros: Magyarország példa az üldözött keresztényeknek nyújtott segítségért

Kitekintő – 2018. október 19., péntek | 19:45

Amint arról korábban beszámoltunk, október 16-án sajtótájékoztatót tartottak az ifjúsági szinódus készülő munkadokumentumáról. A tájékoztatón Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld pátriárka példának állította Magyarországot a keresztényeknek nyújtott anyagi segítségért.

Az iraki keresztényeket támogatni kell abban, hogy ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket. Munkát, otthont, reményt kell adni nekik. Ha keresztények nélkül marad a Közel-Kelet, az halálos bűn – fogalmazott Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld pátriárka a püspöki szinódusról tartott sajtótájékoztatón.

Ha a keresztények kivándorlása folytatódik, akkor elveszítik identitásukat és örökségüket – figyelmeztett. Ezzel szemben dicsérte meg a bíboros „Orbán Viktor Magyarországát”, amelyik a menekültek befogadása helyett ötmillió eurót adományozott a házak és iskolák újjáépítésére.

A káld pátriárka elmondta: nem értik, miért romlott a helyzet. Sok kérdés függőben van: „Miért ölik meg az embereket? Ki áll az ISIS mögött? Miért kellett most hárommillió irakinak elhagynia az otthonát? Ki vállalja az újjáépítést? Iraknak nincs pénze…”

A sajtótájékoztatón az amerikai újságírók a felől érdeklődtek, hogy a nyugati országok ténylegesen segítik-e az iraki keresztény közösséget.

„Ígéretek vannak, de eddig semmi nem történt sem a keresztények visszatérése érdekében, sem azért, hogy a törökországi és jordániai menekültek elmehessenek” – hangzott a bíboros válasza. Hangsúlyozta, hogy helyben kell segíteni nekik.

„Ezt Magyarország jól megértette. Ahelyett, hogy menekülteket fogadna be, ötmillió eurót adományozott Iraknak és Szíriának, hogy újjáépíthessék a házakat és iskolákat.”

„Ha a keresztényeknek el kellene hagyniuk ezeket az országokat, azzal óriási kincs veszne el. Amerika eddig nem tett semmit, reméljük, a jövőben ez másként lesz” – tette hozzá Louis Raphael Sako bíboros, iraki káld pátriárka.

A sajtótájékoztatóról bővebben ITT olvashatnak. Louis Raphaël Sako bíborossal készült korábbi interjúnkat ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria