Speciális játszótér javára kezdett adománygyűjtésbe a szegedi GEMMA központ

Hazai – 2018. február 26., hétfő | 15:38

Jótékonysági adománygyűjtő kampányt indított február 20-án a GEMMA fejlesztő központ azzal a céllal, hogy létrehozzák Szeged első olyan játszóterét, melyet a fogyatékossággal élő gyermekek is örömmel használhatnak.

A megvalósításhoz támogatókat, partnereket, segítőket keresnek, és a következő hónapokban azt is szeretnék megmutatni, milyen csodálatosak a GEMMA központ „szuperhősei”. A cél, hogy május végére, a gyermeknaphoz időzítve átadhassák a speciális játszóteret, amely a gyerekek nevelésében, fejlesztésében és integrálásában is pótolhatatlan szerepet kap majd.

A halmozottan sérült gyermekeket, fiatalokat ellátó GEMMA közössége, a pedagógusok, a fejlesztők és a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő családok tudják, hogy milyen sokat jelent a játék a gyerekeknek. Nemcsak megannyi közös élmény és öröm forrása, hanem sokszor a játék jelenti a fejlesztő munka alapját, az életminőség javításának eszközét. Játszani bárhol lehet, a szabadban is vagy egy játszótéren, de ez eddig nem adatott meg a Szegeden és környékén a fogyatékossággal élő gyermekeknek. Ezért döntöttek úgy, hogy közösségi összefogással létrehozzák Szeged első speciális, integráló, fogyatékossággal élő gyermekeknek készült játszóterét.

A GEMMA közössége vallja, hogy a fogyatékossággal élő gyerekek nem pusztán elfogadásra várnak, de igazi példaképek, valódi kis „szuperhősök”. A szeretet olyan minőségére és mélységére tanítanak, amelyet csak az tapasztalhat meg, aki ilyen kis példaképeket nevel.

A három hónapon át tartó kampány során érdemes lesz követni a GEMMA központ Facebook-oldalát, ahol kéthetente bemutatnak egy-egy szuperhőst. Ők az egész közösséget képviselik, és segítenek abban, hogyan fejezzük ki azt, amire sokszor kevés idő jut: a szeretetet.

Az első szuperhős a „puszihalmozás nagykövete”, Tápai Virág. Ő most 16 éves. Idő előtt, oxigénhiányosan jött a világra, emiatt akadályozott a mozgás-, a beszéd- és a gondolkodásfejlődése. Mindennapjait kerekesszékben tölti, mégis nagyon érdeklődő, nyitott, igazi társaságkedvelő, aki mosolyával elvarázsolja környezetét! Virág – akinek alakját Bende Rita tervezte és Nina Ági rajzolta – azt kéri a Facebook-oldal követőitől, hogy az elkövetkező két hétben mutassák ki még jobban szeretetüket!

Szeged első speciális játszóterének megépítése nagy költséggel jár. Az előzetes számítások szerint hétmillió forintból lehet megfelelő minőségű és mennyiségű játékelemmel ellátott játszóteret létrehozni a GEMMA központban: lesz speciális homokozó, hangállomás, kerekesszékes körforgó, fekvő mérleghinta, fészekhinta és kerekesszékes hinta.

Forrás és fotó: GEMMA Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola; Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria