Székely János üzenete 2022-re: Mi tegyük egymás számára boldoggá a következő évet!

Hazai – 2022. január 3., hétfő | 17:05

A szombathelyi főpásztor újévi videoüzenetét adjuk közre, melyet az egyházmegye YouTube-csatornáján is megtekinthetnek.

Új év elején azt mondjuk egymásnak: „Boldog új évet!” S feltesszük magunknak a kérdést: „Vajon mit tartogat a számunkra?” Minthogyha a jövőnket titokzatos kezében tartaná a sors. Valaha a régi görögök is istenségnek gondolták az időt, és Khronosz néven tisztelték. De

mi nem felejthetjük el, hogy a teremtő Isten szabadnak alkotott minket. Nekünk, a mi kezünkbe adta a tüzet és a vizet, az életet és a halált. Válasszuk hát az életet.

A korszakok – például a reneszánsz, a barokk – az emberek érzései, gondolkodása, adott szemlélete révén jöttek, jönnek létre. Mai liberális korunkat is emberek alakítják. Hogy milyen lesz a következő év, az elsősorban tehát a mi kezünkben van. Talán nem is boldog új évet kellene kívánnunk, hanem sokkal inkább azt mondani, hogy kedvességgel, jótettekkel boldoggá fogjuk tenni az új évet egymás számára, családunk, házastársunk, gyermekeink, közösségeink, a rászorulók, nélkülözők számára. Ugyanis a kezünkbe adta az Úr a választás lehetőségét.

A Biblia ugyanakkor arról is szól – emlékeztet Székely János –, hogy az ember ezzel együtt önmagában még kevés.

„A Jelenések könyvében arról hallunk, hogy nem az alulról épülő város, a bűnös Babilon lesz a történelem végpontja, hanem a mennyből alászálló Jeruzsálem, amely szép, mint a vőlegényének felékesített menyasszony.

A történelem igazi ura a Bárány. Az élő Isten, aki a kezdet és a vég, az alfa és az omega. A Teremtő és a Beteljesítő. Az Ő tenyerén van a világ”

– fogalmazott a főpásztor, hozzátéve, életünket Isten kegyelméből éljük és tudjuk beteljesíteni.

Mindannyiunk számára reményre ad okot, hogy bár szabadok vagyunk, valójában nem mi vagyunk történelmünk főszereplői, mint ahogyan saját életünk főszereplői sem csak saját magunk vagyunk, hanem maga a Teremtő Isten, aki megálmodott és akart bennünket, és szeretetből teljessé akar tenni bennünket. 

De ezt a kincset Isten ránk bízza, a kezünkbe teszi: alakíthatjuk a világot és egymás életét.”

Ezzel a reménnyel és felelősséggel tehetjük boldogabbá, szebbé egy-egy család, egy plébánia következő évét.

„Így kívánok mindenkinek kegyelemben, áldásban, szeretetben, nagylelkűségben gazdag szép új esztendőt, amelyet mi teszünk széppé szeretteink, a föld szegényei, hazánk és az egész világ számára” – zárta üzenetét a megyéspüspök.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria