Székelyhídon tartották a nagyváradi egyházmegye Szent László-találkozóját

Külhoni – 2017. szeptember 7., csütörtök | 10:15

A Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi év keretében augusztus 31-én Székelyhídon tartották a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye ötödik regionális Szent László-találkozóját.


KÉPGALÉRIA – klikk a kére!

Érmihályfalva, Bihardiószeg, Érsemjén, Éradony, Asszonyvására, Érkeserű, Margitta, Érszalacs és Monospetri településekről érkeztek zarándokok a székelyhídi Szeplőtelen Fogantatás-plébániatemplomba, ahova Böcskei László megyéspüspök elhozta a Nagyváradon őrzött Szent László-ereklyét.

A találkozó elején a székelyhídi és a gálospetri gyermekotthonok lakói rövid jeleneteket adtak elő a lovagkirály életéből. Ezt követően a szent király életpéldáját kiemelve tanúságtételeket, személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással a zarándokok, és konkrét tanácsokat fogalmaztak meg a keresztény ember, a plébániai közösségek számára. Tanúságot tett a székelyhídi Joachimsthaler Szilvia; Lázár Tamás Margittáról; Felvinczi Erzsébet Érmihályfalváról; Csorba Terézia Érsemjénből; Hajas Attila kántor, hitoktató Monospetriből; Madarász Klára Értarcsáról; Székely Szabolcs, Diószegről; valamint Érszalacsról Szabó Anna. A programot Bogdán István érmihályfalvi plébános moderálta.

A találkozó a szent király ereklyéjének jelenlétében bemutatott szentmisével zárult, melynek főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök volt. A liturgián részt vett Ozsváth József székelyhídi plébános, valamint több, a környező településekről érkezett lelkipásztor, közöttük Tóth Attila Levente Tasnádszántóról, Varga Sándor Biharpüspökiből, Majernyik Mihály kanonok, esperes-plébános Margittáról, Szűcs Attila Bihardiószegről. Nagyváradról érkezett Fodor József általános helynök, valamint Kovács Ferenc Zsolt püspökségi irodaigazgató.

A szentbeszédet Mihály Balázs érkeserűi plébános mondta. Kiemelte László király életszentségét: egész élete, minden tette, hősiessége, hite az Istennel való mély kapcsolatból gyökerezett. Ünnepelnünk kell ezt az Isteni csodát, erősödnünk kell hitünkben, az alapokhoz, magyarságunk, kultúránk, vallásunk értékeihez visszanyúlva – buzdított a plébános. – Szent László a népét szolgáló uralkodó volt, egész életében erős hittel rendelkezett. Napjainkban is fontos a mindennapi ima, a vallásosság gyakorlása és megélése. „Az ima, a fohász a lélek oxigénje” – fogalmazott Mihály Balázs.

Böcskei László püspök beszédében kiemelte: amikor a nagyváradi egyházmegyét alapító Szent László királyt ünnepeljük, keresnünk kell azokat a támpontokat, amelyek segítségével jobban bele tudunk gyökerezni abba az értékrendbe, amelyet ő képviselt egész lényével és cselekedeteivel, amelyre alapozott, melynek révén országot és egyházat épített. A főpásztor hangsúlyozta: a Szent László-év egyik jelentős sajátossága, hogy nemcsak az egyházmegye központjába hívják ünneplésre a híveket, hanem a plébániákra, a kisebb közösségekbe is elviszik a szent király ereklyéjét.

A találkozó végén az egyházmegye főpásztora külön köszöntötte Erdődi Endre csokalyi görögkatolikus parókust, valamint a jelen lévő más vallású elöljárókat, köztük Rákosi Jenő református esperest és Antal Ciprian ortodox lelkipásztort. A híveknek is köszönetet mondott, amiért nagy számban vettek részt az ünnepségen.

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Lázár Tamás/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala; Tatai István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria