Szent Benedek ünnepe a győri bencéseknél

Megszentelt élet – 2017. március 21., kedd | 19:41

Nursiai Szent Benedekre, a bencés rend alapítójára emlékezik a bencés világ március 21-én, halálának érfordulóján. A győri bencés gimnázium diákjaival ünnepelt Veres András győri megyéspüspök is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Évtizedes hagyományként a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium diáksága lelkigyakorlaton vett részt az ünnephez kapcsolódóan. A készület a mai kor igényei és lehetőségei szerint zajlott: míg korábban központilag irányítottan valósult meg, ma már osztályszinten szervezték az elcsendesedést és lelki felfrissülést az ünnep előtti napon, március 20-án. Győr mellett Tihanyban, Sopronban vagy éppen Dunaszegen segítették atyák az elmélyülést egy-egy, az adott osztály igényeihez igazított témában.

Az ünnepi nap, március 21. első eseménye a gimnázium kiemelkedő zenei tudással megáldott diákjainak koncertje volt. A változatos programon fellépett a Vántusné Gaál Zsófia tanárnő vezette Vox Angelorum leánykar, furulyás lányokból összeállt trió, és hallhattak a jelenlévők népdalcsokrot a nemrégiben aranyminősítést szerzett Koleszár Boróka előadásában. Öröm volt hallgatni a nemzetközi sikereket elért Keszei Johanna fuvolajátékát, vagy a győri bencés öregdiák, Lévai Kamilla (Gy2016) zongoraművészetét. Fellépett az iskola fiúkara, a Kelemen Áron OSB vezette Collegium Musicum Jaurinense is. (A kórus az idei tanévben Ignatius hangversenybérlettel állt elő a városiak és minden érdeklődő örömére. A bérlet negyedik előadása május 15-én lesz Organum Paschale címmel, melyre egy hangversenyre szóló jegyet is lehet váltani.)

Az egyórás koncert után a bencés diákok felzarándokoltak a Káptalandombra, a győri Nagyboldogasszony-székesegyházba, ahol Veres András (Gy1978) megyéspüspök, egykori győri bencés diák fogadta a fiatalokat, és a lorettói litánia elimádkozása után köszöntötte őket.

Miért könnyezett a Szűzanya képe ezen a helyen? – tette fel a kérdést beszéde elején a főpásztor. – Mindannyian tudjuk, saját tapasztalatunk van róla, hogy érzelmi felindulás alkalmával, akár pozitív, akár negatív érzés, könnyen könnyezünk. Egész életünkben, akár örömből, akár fájdalomból származik, ez egy segítséghívás. Mindannyian úgy vagyunk vele, hogy ha valakit sírni látunk, az nem hagy bennünket érintetlenül. Ugyanakkor vágyódunk arra, hogy együtt érezzenek velünk. A Szűzanya képe, melyet egy ír püspök hozott Győrbe, azért könnyezett, mert ez egy szó nélküli kommunikáció. 1697. március 17-én az írországi keresztényüldözés előtt, Szent Patrik püspök napján kezdett vérrel könnyezni a kegykép, mely figyelemfelhívás volt egy távoli ország keresztényei iránt tanúsított együttérzésre.

Szent Benedek ünnepe szentmisével folytatódott a bencés templomban. Az ünnepi liturgiát Havassy Bálint László (Gy2001) tatai plébános, bencés öregdiák vezette.

Szent Benedek ma is nagyon aktuális. Mit tudott adni kora embereinek? – kérdezte Bálint atya homíliájában. – Tudott adni lelket meg tudást, szívet meg észt. Nem véletlen, de így szokták összefoglalni a bencés életszabályt: Imádkozzál és dolgozzál!

A szentmise után ugyancsak Szent Benedek tanításából emelt ki néhány mozzanatot Soltész Miklós egyházi, nemzeti és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár ünnepi beszédében. Három dologra hívta fel a diákok figyelmét: egyrészt a közösségre, annak megtartó erejére, másrészt a szigorú szabályok betartásának fontosságára életünk során, harmadikként pedig arra buzdított, szeressük szolgálni a közösséget, és törekedjünk azt minél tovább megtartani a jó által.

A nap zárpontja az ünnepi ebéd volt, melyet a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium tanárai és irodai dolgozói, valamint a Szent Mór Perjelség munkatársai és az ünnepre meghívott vendégek együtt fogyasztottak el a bencés közösség tagjaival. Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel az ünnepi asztalnál mondott köszöntőjében így fogalmazott: „Szent Benedek atyánk álma a regulában egy olyan közösség volt, amely imádkozik és dolgozik, és így elvezeti az egyes tagokat az üdvösségre. Egy olyan közösséget kell alkotnunk, amely imádkozik és dolgozik, és amely elvezeti az egyes tagokat az üdvösségre. Az üdvösségre, amely nem receptre lesz, hiszen mindenkinek sajátos útja van Isten felé. Ezt a sajátos utat segíti Szent Benedek atyánk, aki nagyon bölcsen az embert akarja segíteni: tanuljuk meg tőle az embert nézni. Észrevenni a másikban az embert, a törékenyt, az elismerésre, a megértésre vágyót. Szent Benedek ugyanakkor nem egyoldalú, kölcsönösségre nevel bennünket; ezt írja: egymást a tiszteletadásban előzzék meg, egymást tisztán, testvéri szeretettel szeressék. Ma, amikor együtt ünnepel a győri bencések nagy családja, kérjük Szent Benedek atyánk imáját, hogy a kölcsönös bizalom és szeretet tudjon épülni köztünk.”

Szöveg és fotó: Tóth Teodóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria