Szent Erzsébet-kenyérkéket áldottak meg és osztottak szét Baktalórántházán

Kishírek – 2018. november 28., szerda | 14:56

Immár kilencedik alkalommal áldották meg a Szent Erzsébet-kenyérkéket Baktalórántháza Árpád-kori római katolikus templomában november 19-én, Szent Erzsébet ünnepén.

„Istennek szolgálója vagy, Erzsébet, híred fennmarad,
Krisztusnál nyerj bocsánatot, s számunkra esdj kegyes napot.”
(részlet Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepének himnuszából)

Az ünnepi szentmisén jelenlévők megismerhették Szent Erzsébet magyar királyleány életét, személyében a mindent felülmúló önfeláldozás, a cselekvő szeretet, a felebarát szolgálatának kiteljesedését. A közösen elmondott Szent-Erzsébet-imát követően Lázár István megáldotta a negyven kenyérkét. A jelenlévők vihettek haza családjuknak, illetve juttattak belőlük nagycsaládosoknak és magányos, egyedül élő embereknek is. Több százan részesedhettek így a szeretet morzsáiból.

A több mint 760 éves baktalórántházi római katolikus templom a XVIII. században egy Szent Erzsébetet ábrázoló oltárképpel büszkélkedhetett, amely kép ma a Dégenfeld kastélymúzeum egyházi kiállításán tekinthető meg. A 2013-ban feltárt, kora középkori freskók között a restaurátorok kibontottak egy Szent Erzsébetet ábrázoló falfestményt, amelyen a szent beteget ápol és fürdet.

Kép és szöveg: Némethné Csubák Éva

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria