Szent II. János Pálra emlékeztek Debrecenben

Hazai – 2018. október 15., hétfő | 18:31

Énekes-irodalmi áhítattal emlékeztek meg Szent II. János Pál pápa megválasztásának 40. évfordulójáról a debreceni Szent Anna-székesegyházban október 14-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„A főtisztelendő bíborosok megválasztották Róma új püspökét – idézte Krakomperger Zoltán plébános II. János Pál 1978. október 16-án, pápává választása után elhangzott mondatait. – Messze találták meg, távoli földön. Távoli, mégis mindig közeli a keresztény hit és hagyomány jelentette közösség által. Bevallom, féltem elfogadni ezt a választást. De elfogadtam, mert erre késztetett az engedelmesség Lelke a mi Urunk iránt és a teljes bizalom az Ő édesanyja, a legszentebb Miasszonyunk iránt. Bár bizonytalanul fejezem ki magam az önök…, a mi olasz nyelvünkön, de ha hibáznék, ha hibáznék, akkor majd ki fogtok javítani.”

Krakomperger Zoltán megnyitó gondolatai után a jelenlévők hangfelvételről is meghallgatták II. János Pál olasz nyelvű bemutatkozását, majd beszédeiből vett részleteket olvastak fel. Elsőként a pápa 1978. október 22-én elmondott beiktatási beszédéből hangzott el egy szakasz, majd a családról és társadalomról mondott gondolatait hallhatták a résztvevők. A következő beszéd Aki elősegítette a kommunizmus bukását és meghirdette az új evangelizációt címmel hangzott el. Ezt követően a pápa ökumenikus szemléletébe nyerhettek betekintést a jelenlévők azzal a részlettel, amely a debreceni református nagytemplomban hangzott el 1991. augusztus 18-án. Végül az 1991-es apostoli látogatásának utolsó, a repülőtéren elhangzott üzenetét hallhatták.

A megemlékezés a Te Deum közös eléneklésével végződött. Az esten közreműködött Francesca Provissionato operaénekes, akit Dobos Mihály karnagy, kántor kísért orgonán.

II. János Pál pápa 1991. augusztus 16. és 20. közötti magyarországi látogatása során Debrecent is felkereste, ahol a református nagytemplomban köszöntötték. Látogatása előmozdította a magyar egyház szervezeti felépítésének megváltoztatását, ennek köszönhetően az 1993. május 30-án kelt Hungarorum gens kezdetű bullájával megalapította a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét az egri érsekség keleti és a szeged-csanádi püspökség északi területeiből.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Dehir.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria