Szimpózium Rómában Boldog Scheffler János emlékére

Külhoni – 2012. március 12., hétfő | 11:15

A Santa Maria dell'Anima kollégium meghívására  Schönberger Jenő püspök Rómába utazott,  Hársfalvi Ottó általános helynök,  Hankovszky Ferenc püspöki helynök,  Egeli Ferenc püspöki titkár,  Ilyés Csaba ugocsai esperes,  Kinczel István felsővisói plébános, valamint két világi munkatársának kíséretében, hogy március 7-én részt vegyen, a Boldog Scheffler János életéről és lelkipásztori tevékenységéről rendezett szimpóziumon.

Scheffler Jánost, még 1910. évi pappá szentelésének őszén küldte Boromisza Tibor püspök Rómába, további tanulmányai végzésére. Két évig a Santa Maria dell'Anima osztrák-német papi kollégium növendéke volt, majd 1912. június 19-én, a Pápai Gergely Egyetemen egyházjogból doktorált. A kollégium máig nem feledte Scheffler püspököt. Személye, példája, áldozata Rómában is tiszteletnek örvend, ezért boldoggá avatását követően szimpózium rendezésével akartak tisztelegni előtte. Ez március hetedik napján valósult meg, a kollégium könyvtártermében egyházi és közjogi méltóságok jelenlétében, előadásokkal idézték fel a püspök életének és pasztorális tevékenységének alapvonásait.

A szimpóziumot Franz Xaver Brandmayr rektor nyitotta meg, méltatva Scheffler János személyét, és kifejezve azt a büszkeséget, amit a kollégium a július 3-i boldoggá avatással tudhat magáénak. Ő volt ugyanis az első, akit a Santa Maria dell'Anima egykori diákjai közül oltárra emeltek, majd kevéssel utána – 2011 novemberében – Carl Lampert szintén a boldogok sorába került. A rektor elmondta, tiszteletük jeleként ez év novemberében a két boldog képét és ereklyéjét a kollégium templomának Pieta oltárára helyezik, hogy bárki imádkozhasson előttük.

Hankovszky Ferenc püspöki helynök előadásában Scheffler püspök életét tárta a hallgatóság elé, rámutatva a kommunista keresztényüldözésre, mely alatt szenvednie kellett, majd hitéért életét adnia. Mint elmondta, János püspök világosan látta, hogy a kommunista uralom alá kerülő egyház ki lesz téve mindannak, ami a forradalmak idején történik. Több alkalommal is felhívta a papok, szerzetesek és a világi hívek figyelmét is: „Nekünk holocausttá, egészen elégő áldozattá kell lennünk. Ki kell tartanunk mindvégig, fel kell készülnünk akár a vértanúságra is, életünk feláldozására keresztény hitünkért, amely a legnagyobb adomány.”

Ilyés Csaba ugocsai esperes Scheffler János lelkipásztori működésére figyelt előadásában, kiemelve erőfeszítéseit az egyházmegye egységéért, jelenlétét a legkisebb helyeken is, érzékenységét a családpasztoráció iránt, nyitottságát az újra, elhivatottságát a fiatalok oktatásáért, valamint a hivatásgondozásért. Elmondta, Scheffler János a korát jól ismerő lelkipásztor volt. Olvasta és értette az idők jeleit, és tevékenységével, egész működésével igyekezett ezekre választ adni. Pasztorális kihívása ma is aktuális, a szentektől – ahogy tőle is – mindig tanulhatunk.

Az előadást követően a Santa Maria dell'Anima kollégium templomában celebrált szentmisét Schönberger Jenő püspök. Szentbeszédében Scheffler püspök szenvedésének és áldozatának krisztusi jellegére mutatott: „Húsvét hajnalán derül fény arra, hogy az igazi öröm nem is az, hogy Vele lehetünk a végső győzelemben, hanem hogy Vele lehetünk a küzdelemben és a szenvedésben. Ez a vértanúk és szentek örömének forrása. Gondolom, Boldog Scheffler János püspökünk, aki e történelmi falak között készült a még teljesebb apostoli életre, nem gondolhatta, hogy a vértanúság koronáját tartogatja számára az Úr. Nem tudhatta, hogy szó szerint neki is ki kell innia azt a kelyhet, melyet Jézus kiivott, ha hűséges akar maradni Hozzá. De amikor eljött az ideje, ott a kommunisták börtönében, a Jézusért való szenvedést többre tartotta a megalkuvó, kényelmes életnél, s a romániai római katolikus egyház egységét a római pápával többre becsülte saját életénél. (…) Nem az a fontos, hogy milyen közel leszünk Jézus jobbjához vagy baljához, hanem az, hogy ott leszünk-e abban az országban, melynek nem lesz soha vége. Ebbe az országba vezető út keskeny, meredek, sok szenvedést tartogat, de ez az út Jézus útja s a Jézussal küzdőké, akik igazán boldogok, hogy Vele lehetnek a küzdelemben és a szenvedésben.”

A szentmise végén Franz Xaver Brandmayr rektornak Schönberger Jenő püspök átnyújtotta Scheffler János több, mint négyszáz oldalas Pozícióját, amely tájékoztat az egyházmegyei vizsgálat menetéről, tartalmáról, értékeli, véleményezi a tényeket, tanúvallomásokat, az ügyiratokat és a bizonyítékokat. Áttekinti továbbá a püspök egész életútját, egyénisége, személyisége jellemző vonásait, a hitéért és az egyházhoz való hűségéért történt bebörtönzését, valamint halálának körülményeit, számba veszi erényeit és az erények gyakorlásának fokát, tudósít vértanúsága híréről és a helyi egyházban vértanúként való tiszteletéről.

Római látogatása során, a szimpózium mellett a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke szerdán délelőtt pápai audiencián vett részt, csütörtökön pedig a Gremanicum et Hungaricum kollégiumnak adott át egy reprodukciót a július 3-i boldoggá avatás során leleplezett Scheffler képből.

Józsa János/Magyar Kurír