Szívhangtörvényt javasol egy képviselőnő

Hazai – 2022. május 24., kedd | 10:46

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője május 23-án, az Országgyűlés plenáris ülésén napirend előtti felszólalásában úgynevezett szívhangtörvényt javasolt.

A politikus felidézte, hogy az alaptörvény kimondja, „a magzati életkorú gyermeket” a fogantatástól védelem illeti meg. A képviselő szerint ez egy üres mondat, hazugság. Hangsúlyozta, az élet a fogantatás pillanatával jön létre, a jogokat sem lehet a szülőcsatornán való áthaladástól függővé tenni. Azt javasolta, hogy az édesanya hallgassa meg a gyermek szívhangját az abortusz elvégzése előtt. Ez nem jelent szigorítást, csupán tájékoztatást: a valódi tétről, a gyermek életéről – mondta, úgy fogalmazva, ma az abortusz a vezető halálok Magyarországon, minden ötödik megfogant magyar gyermek abortusz áldozata lesz.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010 után úgy döntött, a „demográfiai ősz” után a családbarát szemléletet állítja a középpontba. Szerinte ez a politika eredményeket hozott.

Ismertetése szerint míg 2010-ben 90 ezer volt az élveszületések száma, mostanra 93 ezerre nőtt, úgy, hogy közben csökkent a szülőképes korú nők száma. Hozzátette: a termékenységi arányszám 1,25-ről 1,59-re emelkedett, az abortuszok száma 40 ezerről 23 900-ra csökkent, a házasságkötések száma 35 ezerről 72 ezerre növekedett, a válások száma is csökkent, 23 ezerről 14 900-ra. A 20 és 64 év közötti nők foglalkoztatottsága is rekordmértékben emelkedett – jegyezte meg.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria