Templomot és papot is szenteltek Tisztabereken

Hazai – 2019. március 26., kedd | 19:10

Március 24-én Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök szentelte fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település felújított görögkatolikus templomát, s az ünnepen egyben Halász György diakónust is pappá szentelte.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„A stáció egy megálló, a töltekezés helye, mint a templom a keresztény ember életében: oda betérünk, hogy megpihenjünk, erőre kapjunk, bátorítást, vigasztalást nyerjünk, s úgy induljunk tovább utunkon” – mondta Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök a felújított tisztabereki Örömhírvétel-templom szentelésének ünnepén.

Egy egész település ünnepelt március 24-én: egy felújított templom megszentelését és búcsúját, valamint a falu szülöttjének pappá szentelését. Az esemény olyan jelentős volt a csaknem 700 lelkes község számára, hogy a református hívek a lelkész vezetésével szintén bekapcsolódtak a Szent Liturgiába. A hármas ünnepen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Román István kormánymegbízott, megyei képviselők, polgármesterek, közéleti személyiségek.


A Szent Liturgiát Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke vezette, mellette az oltár körül főhelynöke, Papp Tibor, a házigazda, Kiss Andor esperes, a kerület papsága és meghívott görögkatolikus lelkipásztorok szolgáltak. A kormánytámogatás segítségével kívülről rendbe hozott kis templomot Ábel püspök szentelt vízzel hintette meg, majd a kereszt alakban megjelölt kapun bevonult az ünneplő közösség.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntőjében üdvözölte az egyház építkező tevékenységét, melyet az állam szívesen támogat. „Az egyház és állam elválasztása nem jelentheti az egyház és a társadalom szétválasztását. Hiszen egyszerre vagyunk tagjai az egyházunknak és polgárai a hazánknak. A kettő harmonikus együttműködése a járható út” – mondta.


Szent Lukács evangéliumából a templom címünnepét adó jelenetet, Szűz Mária örömhírvételét olvasta fel a papjelölt, Halász György diakónus, majd Ábel püspök homíliája következett. „Az Isten időnként különleges módon tekint az emberekre” – mint ezen a többszörös ünnepen, a kereszthódoló vasárnapon, amikor a kereszt a templom közepére került. A római katolikusok keresztutat járnak, melynek állomásai stációk. A főpásztor a „stáció” szó használatát, jelentésrétegeit tárta fel: a legelső, római katonák által használt „őrállomás” jelentéstől a 18. századi irodalomban használatos vendéglátóhelyen át a mai átvitt értelmezésig.


„A stáció egy megálló, a töltekezés helye, mint a templom a keresztény ember életében: oda betérünk, hogy megpihenjünk, erőre kapjunk, bátorítást, vigasztalást nyerjünk, s úgy induljunk tovább utunkon.” A papszentelés előtt álló Halász György diakónusnak útravalóként mondta a püspök: „Légy az emberek számára olyan pap, akihez ha betérnek, vigasztalásra, töltekezésre, erőre kapnak, s az evangélium tanítása által bátorítva nyugodtan mennek tovább. Minden papi életnek stációnak kell lennie – a másik ember földi és mennyei javát szolgálva, mások segítségévé válva” – zárta beszédét.

A szentelés után, a szertartás végén Szocska Ábel püspök szentelési ajándékként egy keresztet adott át Halász György atyának.


Az újszentelt pap másnap, március 25-én mutatta be primíciáját, első Szent Liturgiáját a tisztabereki templomban, majd megkezdte papi tevékenységét a Miskolci Egyházmegyében: Halász Györgyöt ugyanis a nyíregyházi megyéspüspök Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök szolgálatára bocsátotta három évre.

Szöveg: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Zadubenszki Norbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria