Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a felújított Zsóry Katolikus Üdülőt Mezőkövesden

Hazai – 2022. március 9., szerda | 15:17

A termálfürdőjéről is híres Mezőkövesden a Szent István Katolikus Általános Iskola fenntartásában működik a nemrég felújított Zsóry Katolikus Üdülő, amely immár hét saját fürdőszobás szobával és összesen 20 ággyal várja a vendégeket. Ternyák Csaba érsek március 8-án megáldotta a megújult épületet, amely hamarosan fogadja az első vendégeket.

Az épület korábban az egri főplébániáé volt, majd az Egri Főegyházmegye tulajdonába került. 2019-ben kezdték meg a teljeskörű felújítást, melynek keretében bővítették a lakóteret is, s a hőszigetelés mellett a fűtést is korszerűsítették.

Elsőként Nyeste István, az üdülőt fenntartó mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola igazgatója köszöntötte az ünnepség résztvevőit, majd az iskolások adtak kis műsort.

Zsóry Lajos 1938-ban engedélyezte, hogy saját birtokán kőolajfeltáró fúrást végezzenek. Olajat ugyan nem találtak, de 1939. február 25-én a fúrást végző emberek meglepetésére 875 méter mélységből, egy triász kori víztárolóból gejzír módjára 30 méteres melegvízoszlop tört fel. A kút percenként előbb 3000 liter, majd három hét múlva már 5000 liter 68 °C-os vizet adott. Zsóry Lajos kifizette a fúrás során földbe helyezett csövek ellenértékét, s így 1940. január 1-jétől palackozott formában hozhatta forgalomba az ásványvizet, majd 1940 júliusában megnyitotta az első fürdőmedencét, amely most uszoda. Még ugyanabban az évben elkészítették a víz vegyelemzését és gyógyhatásainak vizsgálatát. 1983-ban nyilvánították gyógyfürdővé. A mezőkövesdi gyógyvíz sikerrel alkalmazható fürdőkúra formájában számos betegség gyógyításánál.

Nyeste István beszédét és a gyermekek előadását követően Ternyák Csaba egri érsek megáldotta az épületet, több lelkipásztor jelenlétében. 

A főpásztor elmondta: olykor Jézus is félrevonta tanítványait, pihenni hívta őket egy félreeső helyre. Ez a ház alkalmas lesz arra, hogy az egyházközségek, iskolák, közösségek használják és megpihenjenek, feltöltődjenek itt, a közeli fürdőt használva kikapcsolódjanak.

Az üdülő hamarosan fogadja első vendégeit.

További információk és képek ITT találhatók.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Federics Róbert/ Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria