Tíz éves a KözösPont misszió

Hazai – 2010. május 12., szerda | 8:38

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte a KözösPont ökumenikus ifjúsági fesztiválmisszió. Már egy évtized eltelt azóta, hogy néhány lelkes önkéntes keresztény fiatal nekivágott, hogy egyházát képviselje a Sziget fesztiválon. Azóta több százan szolgáltak a KözösPont sátorban, négy magyar fesztiválon és több ezer fesztiválozóval beszélgettek.

A KözösPont a katolikus, a református és az evangélikus egyház missziója, és feladatának tartja a történelmi keresztény felekezetek egységéből fakadó egyházkép megjelenítését a fesztiválokon. Ahogy Jézus valóságosan jelen volt a világban, úgy kell, hogy az egyház mint Krisztus teste is jelen legyen a világban, és a KözösPont ilyen módon akar jelen lenni a fesztiválok forgatagában. Ahogy Jézus leült és beszélt a vámosokkal, prostituáltakkal, úgy kívánnak a misszióban részt vevők is jelen lenni a fesztiválozókkal folytatott beszélgetésekben: megszólíthatóan, nyitottan és elfogadóan, és így valós kapcsolódási pontot jelenteni a fiatalok és az egyház között.

A KözösPont misszió ereje az ökumenikus együttműködés, melyben nem a felekezetek közti különbségekre fektetik a hangsúlyt, hanem a Krisztus felé forduló, alázatból fakadó egységre, ezáltal képesek teljesíteni Jézus parancsát: „Legyetek mindnyájan egy, hogy a világ higgyen!” Ily módon hiszik, hogy a KözösPontban megélt gyümölcshozó ökumenikus egység irányadó lehet a felekezetek együttműködésének kérdéseiben.

A KözösPont nyomán Erdélyben is elindult egy kezdeményezés, a Keskeny Út.



Valódi ünnep volt az elmúlt hétvégén ünnepelt tizedik születésnap, ahol sokan összegyűltek az elmúlt évek önkénteseiből, végigtekinthettek az elmúlt tíz év munkáján, felelevenítve a legemlékezetesebb történeteket, beszélgetéseket. A találkozó végén közös hálaadó liturgiát tartottak Nobilis Márió és Nagy Krisztián katolikus papok, valamint Körmendy Petra evangélikus lelkész.

A KözösPont misszió idén nyáron is jelen lesz a fesztiválokon, teljesítve küldetését.

Fábry András/Magyar Kurír