Tűz ütött ki a XV. kerületi Jézus Szíve-plébániatemplomban

Hazai – 2016. március 29., kedd | 14:01

A Budapest XV. kerületében található rákospalota-MÁV-telepi Jézus Szíve-templom épülete a március 28-án, húsvéthétfőn keletkezett tűz miatt egyelőre használhatatlan, de nem maradnak el a szentmisék, a szertartásokat a szemközti közösségi házban tartják meg – tájékoztatott Vitai Attila plébános.

Vitai Attila plébános szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy a hétfő reggeli tűzben teljesen megsemmisült az orgona játékasztala, két billentyűsora, használhatatlanná vált a hangszer. A falak megrongálódtak, egész falszakaszok szakadtak le. Hozzátette, hogy az épület kiszellőztetése érdekében a tűzoltóknak ki kellett bontaniuk a háromosztatú ablaksorok felső sorát, ez szintén komoly károkat okozott. 


A templom nem sokkal 1938-as átadása után

Az épületben a lángok fellobbanásakor senki sem tartózkodott. A mintegy tíz négyzetméteres területen égő tüzet a fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották, majd megkezdték a templom kiszellőztetését. Vitai Attila elmondta, hogy a szakemberek kedden takarítják el a romokat és mérik fel a templom állapotát. Valószínűleg rövidzárlat miatt csaptak fel a lángok, de a tűz pontos okát szakértői vizsgálat fogja feltárni.


A templombelső a tűz előtt

Húsvéthétfőn már a közösségi házban tartottak szentmisét, amelynek nagyterme teljesen megtelt a hívekkel.

Fotó: Mihádák Zoltán/MTI; Bpxv.blog.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria