Új katolikus iskola épül Körömben

Hazai – 2022. március 25., péntek | 14:21

A közel 1500 lelkes Borsod megyei település, Köröm iskoláját eredetileg 90 tanulóra tervezték, jelenleg mintegy 240 diák jár az intézménybe. Évek óta tervezték a bővítést; a plébánia – az egykori pálos fogadó – melletti telken emelnek majd új épületet. A 3 milliárd forintos állami támogatásból 16 tanterem, 5 szaktanterem és tornaterem épül. Az alapkövet március 24-én tették le.

A Szent II. János Pál Katolikus Általános Iskola új épületének ünnepélyes alapkőletételén Orosz Lászlóné igazgató és Tóth Tibor polgármester köszöntötték a megjelenteket.

Hegyi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében úgy fogalmazott: a felzárkóztatás az iskolán, az oktatáson keresztül valósulhat meg, ezért épít a kormány iskolákat és hozott létre egymillió új munkahelyet.

Tállai András miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő azt mondta: új esélyt kapott ezzel a beruházással a nehéz sorsú település. Hosszas tervezés, együttgondolkodás eredményeképpen jöhetett el ez a nap.

Ternyák Csaba egri érsek úgy fogalmazott, most is Jézus Krisztus gyűjtött össze bennünket, s ad bátorságot egy ilyen nagy beruházáshoz. Emlékeztetett arra is, hogy hosszú időn keresztül szolgált Körömben Kuklay Antal atya, segítette, felkarolta az itt élőket, a roma testvéreket, néhány éve pedig a verbita szerzetesek végzik a közösség lelkipásztori ellátását. A főpásztor a szülők döntését méltatta, a bizalmat, hogy az Egyházra bízzák gyermekeiket. „Ti vagytok a jövő!” – fordult a gyermekekhez a főpásztor, s hozzátette: „Itt fogjátok megalapozni további életeteket.”

Az iskola énekkarának műsora után Ngamba Mungwala Albert SVD plébániai kormányzó az időkapszulába helyezte az alapkőletételi okiratot és több dokumentumot, majd közösen elhelyezték az alapkövet, melyet az ünnepség végén megáldott Ternyák Csaba egri érsek.

Köröm polgármestere szerint ezzel a beruházással gyökeres változás jár majd együtt. Úgy fogalmazott, egy új világ alapkövét tették le, s ezzel a gyerekek mellett az itt élőknek is megváltozik az élete és a tanulás, a szorgalom meg fogja hozni a gyümölcsét.

Hamarosan elindul a nyílt közbeszerzési eljárás, kiválasztják a kivitelezőt, és elkezdődhet az építkezés.

Forrás és fotó: Egri Főegyázmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria