Új Oltáriszentségének-intonációk jelentek meg a NEK alkalmából

Hazai – 2018. augusztus 2., csütörtök | 12:41

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában, a 2020-ban megrendezendő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmából a közelmúltban intonációgyűjtemény jelent meg Oltáriszentség-énekekhez.

Az összeállítás Maróti Gábor tanszékvezető tanár, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója által a Szent vagy, Uram! népénektár Oltáriszentség- és miseének tematikájú énekcsoportjához komponált rövid darabokat tartalmazza.

A zeneszerző kifejezetten a liturgikus gyakorlat számára hozott létre a szentáldozást megelőző szent csendet követően szokásosan megszólaló bevezető orgona-előjátékokat, valamint a szentmisét kezdő népénekek előtt megszólaltatható, ünnepélyes bevezető orgonajátékokat és a felajánlási körmenetet kezdő, néhány ütemből álló kis prelúdiumokat.

Az Egyházzenei Tanszék zenepedagógiai célzattal, a kántor szakos hallgatók számára adja közre az új műveket, ezzel elősegítve, hogy később képesek legyenek önállóan, a megszerzett összhangzattani és ellenponttani ismeretek birtokában, szabad kompozíciók létrehozására, valamint funkcionális segédletként is használhatók a mindennapos egyházzenei gyakorlatban szolgáló kántorok és orgonisták számára. A Győri Egyházmegye már korábban közzétette a húsvéti és a pünkösdi népénekekhez, az Urunk mennybemeneteléhez, Szentháromság vasárnapjához, valamint úrnapjához írt bevezető előjátékokat.

A szerző előadásában ITT hallgathatók meg az Oltáriszentség-énekekhez készített előjátékok. A felvételeket Ikker Eszter, a Győri Egyházmegye sajtóreferense készítette a Győri Hittudományi Főiskolán. Az Oltáriszentség-énekekhez írt orgonakompozíciók kottája az alábbi linken tölthető le.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria